Ce este tiroidita după sarcină?
Tiroidita este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă se inflamează. Această glandă produce hormonul tiroidian, care controlează modul în care corpul folosește și stochează energia.
Glanda tiroidă produce uneori prea mult sau prea puțin hormon tiroidian. Hipertiroidismul este termenul medical pentru care această glandă produce prea mult hormon tiroidian. Hipotiroidismul este termenul medical pentru care această glandă produce prea puțin hormon tiroidian.
Tiroidita după sarcină poate provoca hipertiroidism, hipotiroidism sau ambele (una după alta). Această afecțiune se întâmplă în decurs de un an de la sarcină. Asta înseamnă că se poate întâmpla după ce o femeie are un copil, avort spontan (când o sarcină se termină singură înainte ca bebelușul să poată trăi în afara uterului) sau avort (când o femeie alege să pună capăt unei sarcini).
Termenul medical pentru tiroidită după sarcină este „tiroidita postpartum”.
Care sunt simptomele tiroiditei după sarcină?
Tiroidita după sarcină poate provoca simptome de hipertiroidism sau hipotiroidism. Uneori oamenii au simptome de hipertiroidism și apoi simptome de hipotiroidism.
Simptomele frecvente ale hipertiroidiei includ:
- Senzație de oboseală sau slăbiciune
- Pierderea în greutate, chiar și atunci când mănânci normal
- Bătăi rapide sau inegale ale inimii
- Transpirați în exces și nu suportați căldura
- Anxietate
- Tremurați
Simptomele frecvente ale hipotiroidismului includ:
- Lipsa de energie
- Senzație de frig
- Probleme cu mișcările intestinului (constipație)
- Nu faceți suficient lapte matern, dacă alăptați
Există un test pentru tiroidită după sarcină?
Da. Pentru a verifica dacă aveți această afecțiune, medicul dumeavoatră endocrinolog vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și va efectua un examen, urmat de analize de sânge.
Uneori, medicul endocrinology vă poate recomanda investigații imagistice, cum ar fi ecografia glandei tiroide. Ecografia folosește ultrasunete care sunt unde sonore pentru a crea imagini ale interiorului corpului.
Cum se tratează tiroidita după sarcină?
În multe cazuri, femeile nu au nevoie de niciun tratament. Starea se îmbunătățește de obicei singură, iar glanda tiroidă funcționează din nou normal. Acest lucru durează de obicei de la 6 luni la 1 an.
Până când vă veți îmbunătăți starea de sănătate, medicul dumneavoastră endocrinolog vă va recomanda următoarele:
- Să faceți teste de sânge în mod regulat pentru a vă verifica nivelul hormonilor tiroidieni. Dacă starea dumneavoastră se agravează, veți avea nevoie de tratament.
- Să vă tratați simptomele. Simptomele hipertiroidismului sunt tratate cu medicamente numite „beta-blocante”. Simptomele hipotiroidismului sunt tratate cu pastile de hormoni tiroidieni.
Deși mai puțin frecventă, tiroidita după sarcină provoacă uneori hipotiroidism de lungă durată. Dacă se întâmplă acest lucru, veți avea nevoie de tratament pe tot parcursul vieții cu pastile care conțin hormoni tiroidieni.
Ce se întâmplă dacă vreau să rămân însărcinată din nou?
Este posibil ca femeile cu tiroidită după sarcină să sufere din nou această afecțiune după sarcini viitoare. Dacă rămâneți gravidă din nou, informați medicul dumneavoastră endocrinolog pentru a vă putea monitoriza nivelul hormonilor tiroidieni.