Testarea densității osoase

Ce este testarea densității osoase?

Testarea densității osoase este un mod în care medicul dumneavoastră endocrinolog poate verifica cât de puternice sunt oasele tale.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, oasele lor devin adesea mai puțin dense. Aceasta înseamnă că sunt mai subțiri și mai fragile. În timp, acest lucru poate duce la o tulburare numită osteoporoză, care face oasele fragile. Persoanele care suferă de osteoporoză au oase care se pot rupe prea ușor. De exemplu, persoanele cu osteoporoză uneori rup un os în timpul unei căderi minore care în mod normal nu ar provoca leziuni grave.

La ce se folosește testarea densității osoase?

Medicul dumneavoastră endocrinolog vă testează densitatea mineral osoasă din două motive:

  • Pentru a vedea dacă o persoană are osteoporoză sau este expusă riscului pentru aceasta
  • Pentru a vedea dacă tratamentele pentru osteoporoză funcționează

Cine ar trebui să facă testarea densității osoase?

Toate femeile în vârstă de 65 de ani și peste ar trebui să aibă teste de densitate osoasă cel puțin o dată. Testarea densității osoase ar putea fi, de asemenea, adecvată pentru unii bărbați cu vârsta peste 70 de ani. Medicul vă poate cere să vă verificați densitatea osoasă și la o vârstă mai tânără dacă prezentați un risc ridicat de rupere a unui os.

Factorii care vă cresc riscul de rupere a unui os includ:

  • Dacă ce ați rupt deja un os ca adult
  • Administrarea de medicamente numite steroizi pentru o lungă perioadă de timp
  • Aveți o greutate scăzută
  • Aveți poliartrită reumatoidă
  • Aveți un părinte care și-a rupt șoldul după o leziune ușoară

Există diferite tipuri de teste de densitate osoasă?

Da. Diferitele tipuri de teste de densitate osoasă includ:

  • Absorptiometria cu raze X cu energie duală (DXA) – Acesta este cel mai util și mai fiabil test de densitate osoasă. Este un tip special de raze X care emite foarte puține radiații. DXA oferă măsuri fiabile ale densității osoase în diferite părți ale corpului, cum ar fi coloana vertebrală, șoldul și încheietura mâinii. DXA este cel mai bun test pentru a diagnostica osteoporoza, pentru a prezice șansele ca să rupeți un os și pentru a verifica cât de bine funcționează tratamentul.
  • Tomografie computerizată cantitativă (CT) – Acesta este un alt tip special de raze X. Oferă măsurători fiabile ale densității osoase la nivelul coloanei vertebrale. Emite mai multă radiație decât DXA. Medicii rareori folosesc acest test pentru a diagnostica osteoporoza.
  • Testarea cu ultrasunete – Ecografia poate fi utilizată pentru a măsura densitatea osoasă a călcâiului. Acest test vă poate ajuta să aflați riscul unei persoane de a rupe un os. Dar medicii nu folosesc acest test pentru a diagnostica osteoporoza sau pentru a urmări modificările densității osoase în timp.

Ce se întâmplă în timpul unui test DXA?

În timpul DXA, te întinzi pe o masă. Apoi, un aparat cu raze X vă scanează unul dintre oase. Testul nu vă face rău și nu vă face să vă simțiți inconfortabil. Nu trebuie să luați niciun fel de pastile sau niciun fel de vaccin. Întreaga procedură durează între 5 și 10 minute.

Chiar dacă DXA utilizează un tip de raze X, emite foarte puține radiații. În timpul unui DXA obțineți aproximativ aceeași cantitate de radiații pe care o persoană obișnuită o primește din mediu într-o zi. După test, oasele tale obțin un „scor”.

Ce înseamnă rezultatele?

Rezultatele unui test de densitate osoasă se numesc scoruri “T” și “Z”. Pentru bărbații de peste 50 de ani și pentru femeile care au trecut prin menopauză (adică nu mai au cicluri menstruale), scorul T este mai important.

  • Densitatea osoasă normală – Persoanele cu densitate osoasă normală au un scor T între +1 și -1. Persoanele care au un scor în acest interval nu au nevoie de obicei de tratament. Totuși, este logic ca ei să facă lucruri pentru a preveni pierderea osoasă. De exemplu, ar trebui să mănânce alimente bogate în calciu și vitamina D și să facă exerciții regulate.
  • Densitate osoasă scăzută – Aceasta este cunoscută și sub denumirea de „osteopenie”. Înseamnă că densitatea osoasă este mai mică decât în ​​mod normal, dar nu la fel de scăzută ca în cazul osteoporozei. Persoanele cu densitate osoasă scăzută au un scor T între -1,1 și -2,4. Acestea sunt expuse riscului de apariție a osteoporozei. De obicei, trebuie să facă lucruri pentru a preveni pierderea osoasă. Uneori asta înseamnă a lua medicamente. De asemenea, ar trebui să mănânce alimente cu mult calciu și vitamina D și să facă exerciții regulate.
  • Osteoporoză – Persoanele cu osteoporoză au un scor T de -2,5 sau mai puțin. Dacă descoperiți că aveți osteoporoză, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a reduce șansele de a rupe un os. De exemplu, puteți lua medicamente pentru osteoporoză și suplimente de calciu și vitamina D. De asemenea, puteți face mișcare.

Trebuie să fac din nou teste de densitate osoasă?

Dacă testul dumneavoastră arată că nu aveți osteoporoză acum, este posibil să fie necesar să faceți din nou testul mai târziu. Adresați-vă medicului dumneavoastră endocrinolog care vă va ghida dacă și când trebuie să fiți din nou testat.