Sindromul Turner

Ce este?

2017 fitness men bodybuilding sleeveless muscle hoodies workout clothes casual cottondresskily single leg hip thrust dumbbell [trick guide] fitness & bodybuilding workout plans review ebook pdf full.html

Sindromul Turner reprezintă singura monosomie viabilă la om, fiind totodată și una din cele mai frecvente anomalii cromozomiale umane, apare la aproximativ 1/2500-1/3000 de nou-născuţi de sex feminin. Aceasta disgenezie gonadica reprezinta cea mai frecventa forma de amenoree primara si cea mai frecventa cauza de avort in primele luni de sarcina. În copilărie malformaţiile cardiace sau renale pot să dea diferite complicaţii, iar la vârsta adultă, femeile cu sindrom Turner pot prezenta mai frecvent decît populaţia generală: hipoacuzie, HTA, obezitate, diabet zaharat non- insulinodependent, tiroidite autoimune.

De ce apare?

Sindromul Turner este reprezentat de absenta prin nondisjunctie meiotica a unui cromozom X. In forma cu mozaicism se pierde unul din cz X in timpul primelor diviziuni meiotice. Uneori apar anomalii de structura a unuia din cz X cu absenta totala sau partiala a bratului scurt sau lung. Importanta este absenta genelor care determina si mentin viabilitatea ovarului din zona pericentrica a bratului scurt al cz X. Absenta acestor gene nu impiedica dezvoltarea prenatala a ovarului, dar gonada involueaza prenatal, transformandu-se in bandelete fibroase, fara foliculi („streak gonada”). Absenta foliculilor este responsabila de absenta estrogenilor si consecutiv absenta dezvoltarii caracterelor sexuale secundare si amenoreea primara, cartilajele de crestere ramanand deschise. In formele cu mozaicism 45,X/ 46,XX, gonada poate fi prezenta, uneori cu prezenta unui numar redus de foliculi ovarieni primordiali sau primari, raportandu-se menstre si chiar sarcini.

Cum se manifestă?

Prepubertar, diagnosticul se bazează pe semnul cardinal al acestui sindrom, retardul major de creştere, ce poate atinge –3 DS. Poate fi prezent de la naştere însă frecvent devine evident după primii trei ani de viață. Talia finală a acestor fetiţe în absenţa tratamentului cu hormon de creştere nu depăşeşete 145 cm, având şi o uşoară tendinţă la obezitate.

Inconstant, pot sa apara numeroase anomalii:

 • limfedem congenital, ce se poate vizualiza la orice vârstă, frecvent la naștere și la începerea tratamentului cu estrogeni sau hormon de creştere
 • distanţă intermamelonară mare, torace lăţit
 • facies triunghiular, cu aspect matur
 • epicantus, uneori ptoză palpebrală, fante palpebrale antimongoloide
 • urechi proeminente, jos inserate, palat ogival
 • nevi pigmentari frecvenţi
 • gât scurt, exces de piele pe ceafă şi/sau pterygium coli (pliu cutanat pe feţele laterale ale gîtului)
 • inserţie pilară occipitală în formă de trident inversat, foarte joasă
 • cubitus valgus, anomalii ale genunchiului, exostoze
 • scurtarea metacarpianului IV
 • unghii hipoplazice, hiperconvexe
 • malformaţii renale: rinichi în potcoavă
 • malformaţii cardiace: valvă aortică bicuspidă, coarctaţie de aortă, stenoză aortică, HTA.

La pubertate apar tulburări de dezvoltare şi diferenţiere sexuală: devine manifestă disgenezia ovariană cu hipoplazia sau absenţa celulelor germinale şi înlocuirea ovarelor cu bandelete fibroase, manifestate prin :

 • absenţa sau hipodezvoltarea caracterelor sexuale secundare: amastie sau hipomastie, organe genitale externe de tip infantil, pilozitate axilară sau pubiană absentă,
 • amenoree primară cu sterilitate primară

Cum investigam?

Testul Barr (analiza cromatinei X) este negativ la toate cazurile cu monosomie omogenă. Testul are valori reduse în cazul mozaicismelor sau al monosomiilor parţiale datorate anomaliilor structurale. Cariotipul este esenţial pentru diagnosticul de certitudine: în 50-60% din cazuri prezintă o monosomie omogenă: 45,X; la 25% din cazuri se întâlnesc diferite tipuri de mozaicism: 45,X/46, XX sau 45,X/46,XX/47,XXX, iar în restul cazurilor sunt evidenţiate anomalii structurale ale cromozomului X: izocromozomi X de braţ lung sau scurt, deleţii Xp sau Xq, cromozomi inelari. Cazuri rare asociază mozaicism 45,X/46,XY sau un fragment al cromozomului Y, situație în care se impune gonadectomia bilaterală datorită riscului de malignizare. Diagnosticul citogenetic poate fi folosit și pentru diagnosticul prenatal al acestui sindrom.

Absenţa braţului scurt al cromozomului X determină hipostatură şi malformaţii congenitale, în timp ce pierderea braţului lung se însoţeşte de disfuncţie gonadică.

Estrogenii plasmatici au valori scăzute, iar gonadotropinele plasmatice au valori ridicate. Ecografia micului bazin evidențiază hipoplazia uterină și absența foliculilor ovarieni, cu ovare hipotrofice sau bandelete fibroase.

Cu ce se confundă?

Sindromul Noonan prezintă un fenotip asemănător (hipostatură, facies, gât palmat), dar malformaţiile cardiace sunt mai severe (stenoză pulmonară, DSV), retardul mental e mai frecvent prezent şi disgenezia gonadală poate lipsi. Alte boli ce trebuie excluse sunt: hipotiroidismul, celelalte cauze de hipotrofie staturo-ponderală, disgenzia gonadală pură (cariotip 46,XY).

Cum tratam?

Scopul tratamentului:

 • stimularea cresterii si ameliorarea taliei finale;
 • inducerea si intretinerea caracterelor sexuale secundare;
 • prevenirea osteoporozei si a complicatiilor cardiovasculare.

Diagnosticul precoce face posibil tratamentul cu hormon de creştere recombinant. Profilul de siguranţă al acestui tratament este bun, cu excepţii legate de riscul hipertensiunii intracraniene, al scăderii toleranţei la glucoză şi apariţiei diabetului zaharat de tip II, precum şi al epifiziolizei capului femural. Se impune o adaptare a dozelor de GH bazată pe o monitorizare strictă a nivelului IGF-I.

Peripubertar terapia de substituţie estro-progestativă necesită o administrare progresivă, începînd cu doze reduse de estrogeni şi introducerea unui progestativ odată cu apariţia primei mestruații. Terapia de substituţie este strict individualizata, astfel încât dezvoltarea pubertată şi sexualizarea să se facă coordonat cu creşterea.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!