Recomandări dietetice în hipotiroidism

Dieta poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor hipotiroidismului. Unele alimente pot îmbunătăți simptomele, în timp ce altele le pot agrava sau pot interacționa cu medicamentele. A avea hipotiroidism sau o tiroidă hipoactivă înseamnă că această glandă produce mai puțini hormoni decât are nevoie organismul. Acest lucru poate încetini metabolismul persoanei și poate determina creșterea în greutate și stare constantă de oboseală, printre alte simptome. Hipotiroidismul implică faptul că organismul nu are suficient hormoni tiroidieni. Tratamentul presupune de obicei administrarea unei versiuni sintetice, sub forma unei tablete zilnice. Tratamentul medicamentos de suplimentare nu poate fi înlocuit de dietă, însă aceasta, elaborată corect de un dietetician, poate îndeplini roluri importante în managementul bolii:

  • Alimentele ce conțin anumiți nutrienți, precum iod, seleniu sau zinc pot ajuta la menținerea unei funcții tiroidiene optime
  • Anumite alimente pot impacta în mod negativ tiroida și pot accentua simptomele hipotiroidismului
  • Anumite alimente sau suplimente pot interacționa cu terapia medicamentoasă și pot afecta rata de absorbție a terapiei de suplimentare, o atenție deosebită trebuind acordată în acest sens

Totuși, creșterea în greutate este o manifestare destul de frecventă în cazul pacienților cu hipotiroidism, iar o dietă sănătoasă, normocalorică, menținerea unei greutăți corporale optime și un stil de viață cât mai activ sunt elemente necesare de urmărit pe tot parcursul vieții.

Iodul

Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, însă nu îl poate produce singur, astfel că aportul exogeni prin alimentație este necesar. Deficiența de iod duce la creșterea în dimensiuni a glandei tiroide și apariția gușei. Alimentele în care putem găsi cantități semnificative de iod sunt: brânzeturile, laptele, sarea iodată, peștele de apă sărată, alge și ouă. Trebuie acordată, însă multă atenție iodului și a nu se decurge la suplimentarea sa decât la recomandarea specialistului, pentru că un aport pre ridicat de iod, nu doar că poate înrăutăți simptomele hipotiroidismului, dar poate duce chiar la hipertiroidism.

Zincul

Este un alt mineral ce și-a dovedit utilitatea în îmbunătățirea funcției hormonale și se poate include în dietă prin alimente precum: stridii, vită, crab, cereale fortificate, carne de porc, pui, leguminoase, semințe de dovleac și iaurt.

Ce alimente este bine să eliminăm sau să limităm ?

  • Alimente ce conțin goitrogeni: în mod normal, nu ar trebui să aibă vreo influență asupra dereglărilor tiroidiene, decât consumate în cantități foarte mari, mai ales că goitrogeniidin alimente sunt distruși în timpul proceselor de gătire. Totuși este bine să acordăm o atenție sporită alimentelor precum: varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, kale.
  • Soia: s-a descoperit și dovedit științific faptul că poate interfera cu procesele de formare a hormonilor, fapt pentru care consumul de lapte și sos de soia, tofu, Mișu, și edamame ar trebui limitat
  • Glutenul: inclusiv în cazul persoanelor non-celiace, glutenul pare să intensifice procesele inflamatorii, fapt pentru care evitarea sa nu poate fi decât benefică în evitarea declanșării unor procese autoimune
  • Alimentele procesate: tot datorită intensificării răspunsului inflamator, alimentele pline de zaharuri și grăsimi rafinate este bine să fie evitate, mai ale ude pacienții ce suferă de hipotiroidism

Pentru a evita orice interacțiune medicament-aliment este important să luați medicamentele pentru tiroidă pe stomacul gol, astfel încât organismul să le poată absorbi complet. Luați-le cel puțin 30-60 minute înainte de micul dejun sau cel puțin 3-4 ore după cină.

Oamenii nu trebuie să ia acest tip de medicamente în decurs de 4 ore de la consumul de alimente care conțin fier sau calciu.