Recomadări dietetice în boala Hashimoto

Relația dintre alimente și sănătate este clară: o dietă sănătoasă vă poate proteja de o serie de boli și afecțiuni. În mod similar, atunci când vă este atribuit un an numit diagnostic, o dietă personalizată, adaptată nevoilor dumneavoastră, dar și în acord cu afecțiunea, vă pot ajuta să vă simțiți mai bine în ciuda bolii și să țineți manifestările acesteia sub control.

Acesta este și cazul tiroiditei Hashimoto, un proces autoimun de autoatac asupra glandei tiroide. Boala Hashimoto, numită și tiroidită Hashimoto sau tiroidită limfocitară cronică, este o afecțiune care determină sistemul imunitar să atace glanda tiroidă. În timp, aceste atacuri afectează glanda tiroidă, făcându-o incapabilă de a mai produce hormonii necesari mai multor funcții corporale. Acest lucru duce la hipotiroidism sau la o glandă tiroidă cu activitate redusă.

Simptomele bolii Hashimoto includ starea constantă de oboseală, creșterea inexplicabilă în greutate, constipația, sensibilitatea la frig și pielea uscată. Boala este progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele sale se vor agrava odată cu trecerea timpului, dacă nu sunt menținute sub un control atent.

Boala Hashimoto poate fi controlată din punct de vedere farmacologic cu medicamente cu prescripție hormonală sintetică pe bază de levotiroxină, dar un element de o deosebită importanță este reprezentat de o dietă echilibrată. Deși dieta nu poate vindeca starea autoimună, aceasta vă poate ajuta să preveniți creșterea în greutate și să reduceți inflamația, aspecte necesare pentru managementul Hashimoto pe termen lung.

Nu există o dietă universală recomandată pentru boala Hashimoto, fiind o afecțiune autoimună și foarte complexă, însă numeroase studii au legat glutenul, care se găsește în grâu, orz și secară, cu producerea unei proteine ​​numite zonulină în intestin. Se crede că zonulina afectează etanșeitatea legăturilor dintre celulele din intestin, permițând absorbția crescută a substanțelor care pot declanșa un răspuns imun. Din acest motiv, o recomandare de bază în ceea ce privește alimentația pacienților cu Hashimoto ar fi excluderea pentru o perioadă a glutenului din alimentația zinlică pentru a observa dacă o ameliorare a stării de sănătate ar putea fi corelată cu acesta. Totuși aceasta nu este o practică general valabilă, ci doar un punct de pornire, alte recomandări nutriționale fiind totuși probabil mult mai practice:

  • Alege alimente integrale, cat mai puțin prelucrate: fructele și legumele, crude, proaspete, de sezon, cerealele integrale, lactatele slabe, sursele de proteină de calitate, slabă și fără adaos inutil de grăsimi nesănătoase, uleiuri vegetale, nuci, semințe, avocado, pentru un aport de grăsimi nesaturate, pește și leguminoase, acestea sunt alimentele ce se preferă a acoperi mare parte din dieta zilnică
  • Asigură un aport suficient de fibre: fibrele sunt cheia pentru controlul greutății corporale, protejarea sănătății inimii și menținerea glicemiei în limite stabile. Consumați destule legume, fructe, cereale integrale și leguminoase
  • Proteine slabe și de înaltă calitate: carnea de pasăre, slabă și fără piele, peștele alb, peștele gras, semințele, nucile, năutul, fasolea, mazărea și lintea sunt câteva surse bune de proteină, cu un adaos minim sau chiar inexistent de grăsimi saturate
  • Nu uita că organismul are nevoie de grăsimi sănătoase: Somonul, tonul, nucile, semințele de in, semințele de chia și avocado sunt alimente pline de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, inclusiv omega-3, care scad inflamația în organism, asigurând o funcție hormonală echilibrată

Procesul autoimun este în strânsă relație cu procesul inflamator astfel că alimente ce conțin grăsimi sau zaharuri rafinate, alimentele foarte procesate și grăsimile saturate și trans ar trebui cu vehemență evitate, întrucât nu fac decât să accentueze și mai mult procesele inflamatorii.