Prevenirea diabetului de tip 2

Se poate preveni diabetul de tip 2?

Da. Pentru a vă reduce șansele de a obține diabet de tip 2, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să mâncați o dietă sănătoasă și să faceți o mulțime de activitate fizică. Acest lucru vă poate ajuta să slăbiți dacă sunteți supraponderal. Dar a mânca bine și a fi activ este, de asemenea, bun pentru sănătatea dumneavoastră generală. Chiar și activitatea ușoară, cum ar fi mersul pe jos, are beneficii.

Dacă fumați, renunțarea poate reduce și riscul de a suferi de diabet de tip 2. Acest lucru poate fi greu de făcut, dar medicul vă poate ajuta. Renunțarea la fumat scade, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și multe alte probleme.

Dacă aveți un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, să luați un medicament numit „metformin” pentru a vă reduce riscul.

Ce îmi crește riscul de diabet de tip 2?

Există câteva lucruri care vă pot crește riscul de diabet, inclusiv:

  • A fi supraponderal sau obez, mai ales dacă vă transportați greutatea suplimentară în zona abdomenului
  • Nu efectuați suficientă activitate fizică
  • Fumatul
  • A avea o rudă apropiată cu diabet
  • A avea diabet în timpul sarcinii, numit „diabet gestațional”

Persoanele care sunt asiatice americane, latino-americane sau afro-americane prezintă, de asemenea, un risc crescut de diabet.

Există teste care pot găsi persoane care sunt expuse riscului?

Da. Există 3 teste diferite care pot ajuta medicii să spună dacă o persoană ar putea dezvolta diabet de tip 2. Toate cele 3 teste măsoară glicemia în moduri diferite. Chiar dacă aceste teste pot ajuta la prezicerea diabetului, acestea nu sunt adecvate pentru toată lumea. Adesea, persoanele care se testează sunt supraponderale și au un alt factor de risc pentru diabet, o rudă cu diabet.

Dacă un test de sânge arată că zahărul din sânge este mai mare decât în ​​mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi numit diabet, medicii îl numesc „pre-diabet”. Persoanele cu pre-diabet au un risc crescut de a dezvolta diabet.

  • Test de glucoză în post – Acest test măsoară glicemia când nu ați mâncat sau băut nimic (cu excepția apei) timp de cel puțin 8 ore. Persoanele cu pre-diabet au o glucoză de post între 100 și 125.
  • Test de toleranță la glucoză – Pentru acest test nu mâncați nimic timp de 8 până la 12 ore, după care beți o băutură zaharată. Două ore mai târziu, se recoltează o probă de sânge pentru a vedea cât de mare a crescut glicemia. Persoanele cu pre-diabet au rezultate ale toleranței la glucoză între 140 și 199.
  • Testul hemoglobinei glicozilate (sau „A1C”) – Acest test poate fi făcut în orice moment, chiar dacă ați mâncat recent. Este un test de sânge care arată care a fost nivelul tău mediu de zahăr din sânge în ultimele 2 până la 3 luni. Persoanele cu pre-diabet au niveluri A1C cuprinse între 5,7 și 6,4.

Ce ar trebui să fac dacă am pre-diabet?

Dacă aveți pre-diabet, puteți face modificări ale stilului de viață pentru a reduce șansele de a surveni un diabet. Iată ce puteți face:

  • Mâncați o dietă sănătoasă – Încercați să mâncați o dietă cu multe fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, dar săracă în carne, dulciuri și cereale rafinate. Dacă nu aveți la dispoziție fructe și legume proaspete, puteți mânca în schimb pe cele congelate. Încercați să evitați băuturile dulci, cum ar fi sifonul și sucul.

Dacă sunteți supraponderal, încercați să ajungeți la o greutate corporală sănătoasă. Pierderea a 5-10% din greutatea corporală vă poate reduce riscul foarte mult. Dacă cântăriți 150 de kilograme, ar însemna să pierdeți între 7 și 15 kilograme.

  • Fii activ timp de 30 de minute pe zi – Nu trebuie să mergi la sală sau să faci mișcare grea pentru a obține un beneficiu. Activități precum mersul pe jos, grădinăritul și dansul vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.
  • Renunțați la fumat – Dacă fumați, adresați-vă medicului pentru sfaturi despre cum să renunțați. Oamenii sunt mult mai predispuși să aibă succes dacă au ajutor și primesc medicamente care să îi ajute să renunțe.

Luați medicamentele

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris medicamente, luați-le în fiecare zi conform instrucțiunilor. Acestea pot include medicamente pentru prevenirea diabetului și alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau a colesterolului. Persoanele cu pre-diabet au un risc mai mare decât media de infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte probleme, astfel încât aceste medicamente sunt importante.