Osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală care vă slăbește oasele. Persoanele cu această boală își pot rupe oasele prea ușor. De exemplu, persoanele cu osteoporoză uneori rup un os după căderea în casă.

Ruperea unui os poate fi gravă, mai ales dacă osul se află la nivelul șoldului. Oamenii care rup un șold își pierd uneori capacitatea de a merge pe cont propriu. Mulți dintre ei ajung într-un azil de bătrâni. De aceea este atât de important să evităm în primul rând să rupem un os.

De unde știu dacă am osteoporoză?

Osteoporoza nu provoacă simptome până când nu produce o fractură. Dar medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate testa. Cel mai bun test este un test de densitate osoasă numit „testul DXA”, care folosește un tip special de raze X.

Experții recomandă testarea densității osoase pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani. Acest lucru se datorează faptului că femeile din această grupă de vârstă au cel mai mare risc de osteoporoză. Cu toate acestea, alte persoane ar trebui uneori să fie testate și ele. Adresați-vă medicului dumneavoastră endocrinology pentru a fi testat.

Unii oameni află că au osteoporoză deoarece rup un os în timpul căderii de la propria înălțime. Aceasta se numește „fractură de fragilitate”, deoarece persoanele cu oase sănătoase nu ar trebui să rupă un os atât de ușor. Persoanele care au fracturi de fragilitate prezintă un risc ridicat de a se fractura și alte oase.

Ce pot face pentru a-mi menține oasele cât mai sănătoase posibil?

Puteți să:

 • Consumați alimente cu mult calciu, cum ar fi lapte, iaurt și legume cu frunze verzi
 • Consumați alimente cu multă vitamina D, cum ar fi laptele cu vitamina D adăugată și pești din ocean
 • Luați pastile de calciu și vitamina D (dacă nu obțineți suficient din alimentele pe care le consumați)
 • Fiți activ cel puțin 30 de minute, în majoritatea zilelor săptămânii
 • Evitați fumatul
 • Limitați cantitatea de alcool pe care o beți la cel mult 1 până la 2 băuturi pe zi

De asemenea, faceți tot posibilul pentru a nu cădea. Sună simplu, dar puteți preveni multe fracturi prin reducerea șanselor de cădere. Pentru a face asta:

 • Asigurați-vă că toate covoarele au un suport antiderapant pentru a le menține în poziție
 • Ascundeți toate cablurile electrice, astfel încât acestea să nu vă fie în cale
 • Iluminează bine toate culoarele din casă
 • Aveți grijă la pardoselile alunecoase
 • Purtați încălțăminte robustă, confortabilă, cu tălpi de cauciuc
 • Verificați-vă ochii
 • Adresați-vă medicului pentru a verifica dacă vreunul dintre medicamentele dumneavoastră vă poate produce amețeală sau vă poate crește riscul de cădere

Se poate trata osteoporoza?

Da, există câteva medicamente pentru tratarea osteoporozei. Aceste medicamente pot reduce șansele de a rupe un os. Medicii sugerează de obicei să încerce mai întâi medicamente numite bifosfonați. Dacă aceste medicamente nu sistează scăderea masei osoase sau provoacă reacții adverse pe care nu le puteți suporta, există alte medicamente de încercat.

Cum voi ști că funcționează tratamentul?

Medicul dumneavoastră endocrinology comandă adesea teste de densitate osoasă pentru a verifica dacă medicamentele pentru osteoporoză funcționează. Acestea sunt aceleași teste pe care le folosesc pentru a găsi osteoporoza de novo. Uneori este necesar și un test de sânge sau urină.