Nutriția În Basedow

Boala Basedow este o afecțiune endocrină autoimună, ceea ce înseamnă că organismul produce anticorpi ce stimulează glanda tiroidă să producă o cantitate mai ridicată de hormoni decât este necesar. Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite susține ca Basedow-Graves este sindromul ce reprezintă principala cauză de hiperdiroidie și afectează peste 70% din totalul pacienților cu hiperfuncție tiroidiană.

Funcția prea activă a glandei tiroide conduce la producerea și eliberarea în organism a unei cantități prea mari de hormoni, cu impact direct asupra metabolismului. Printre cele mai comune simptome se numără : nervozitatea, iritabilitatea, oboseala, slăbiciunea musculară, sensibilitatea la căldură, dereglări ale somnului, tremurul mâinilor, bătăi rapide și neregulate ale inimii, hiperactivitate intestinală, diaree, pierdere în greutate, aspect de gușă (umflarea zonei gâtului ca urmare a creșterii în dimensiuni a tiroidei), ochi umflați, înroșiti și exoftalmie.

Impactul afecțiunii asupra organismului este unul extrem de puternic, metabolismul fiind mult accelerat, iar funcționarea întregului organism la cote peste limita normală, conduce la o cerere mai ridicată din punct de vedere energetic a organismului. Astfel, o persoană ce își continuă ritmul normal de viață în timpul instalării bolii, va suferi pierderi ponderale semnificative, iar aportul energetic insuficient se va răsfrânge la nivelul multiplelor sisteme, afectând de la tonicitatea musculară, pană la funcția locomotorie și funcționarea propice a organelor interne.

Din acest motiv este foarte important ca pacienții cu boală Basedow să își concentreze atenția asupra alimentației și să abordeze o alimentație adaptată noilor nevoi ale organismului. Totuși, pentru că patologia este una serioasă și complexă, consultarea unui nutriționist-dietetician ar putea fi o idee bună, pentru ca specialistul să poată ține sub control modificările metabolice și pentru a controla prin intermediul alimentației orice necesitate a organismului, fapt ce dacă nu se ia în considerare, poate conduce la afectarea severă a sistemului muscular și cea a sistemului nervos central.

Cu toate acestea, în ceea ce privește boala Basedow, având cauză autoimună, consumul ridicat de antioxidanți este recomandat cu obiectivul de a menține sistemul imunitar la cote de funcționare cât mai ridicate. Pentru asta sunt recomandate murele, afinele, merișoarele, zmeura, roșiile și ardeiul gras.

Boala Basedow produce în mod frecvent și afectări la nivelul sistemului osos și poate conduce în timp la apariția osteoporozei. Din acest motiv, includerea în dietă a alimentelor cu conținut ridicat de calciu este necesară. Se poate asigura aport de calciu din produse lactate ( lapte și brânzeturi degresate, iaurt degresat și fără zaharuri adăugate), dar și din diverite surse vegetale precum sucul de portocale, cereale integrale, lapte de soia, pâine sau alimente fortificate. Cantități mari de calciu se mai găsesc și în legumele cu frunze vezi, napi, gulii, semințe susan sau semințe de chia.

Pentru menținerea sau refacerea capacității și masei musculare, un aport proteic corect este de necontestat. Alegeți surse de proteine fără aport suplimentar de grăsimi, de preferat din pește, somon, pui fără piele, ouă, tofu, curcan, ciuperci sau fasole.

Se preferă evitarea alimentelor cu zahăr adăugat, grăsimi solide sau alimentele rafinate, având valoare nutritivă foarte mică, dar un impact negativ asupra sănătății.

Alegeți în schimb cereale integrale, alimente gătite prin fierbere sau coacere, ulei de măsline crud, nuci și semințe. Totodată, un aspect deosebit de important îl reprezintă limitarea sau chiar excluderea totală a băuturilor ce conțin cofeină (cafea băuturi energizante), băuturi dulci carbogazificate, ceai negru și ciocolată întrucât acestea pot accentua stările de nervozitate și anxietate.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!