Menometroragiile disfunctionale

Producția aciclică de estrogeni în timpul unor cicluri anovulatorii determină o detașare neregulată a endometrului funcțional. Aceste sângerări neregulate și de multe ori abundente poartă numele de menometroragiile disfuncționale, sunt frecvente, dar reprezintă un diagnostic de excludere:

  • Sarcina, leiomioamele uterine, polipii endometriali, endometrioza și alte cauze locale uterine trebuie în primul rând excluse,
  • Tumorile maligne ale vaginului, colului uterin, endometrului, miometrului, ovarelor pot fi și ele cauze de hemoragii neregulate
  • Afecțiunile sistemice, în special tulburările de coagulare, afecțiuni renale, hepatice – sunt alte afecțiuni ce au aceiași manifestare.

Cauzele hormonale ale menometroragiile disfuncționale se suprapun peste cele care generează anovulație cronică. Ele pot fi fiziologice: la pubertate sau premenopauzal și patologice în: hiperprolactinemii, SOP sau alte cauze de hiperandrogenism, hipotiroidie și hipertiroidie, sindrom Cushing etc.

În aceste afecțiuni apare un hiperestrogenism relativ ce generează hiperplazie endometrială, dar lipsește progesteronul din faza luteală, iar endometrul se decolează neregulat, aleator. Apare frecvent anemia, iar riscul de cancer endometrial este crescut.

Tulburările de ciclu menstrual în sens pozitiv sunt: tahimenoree (cicluri frecvente, sub 21 de zile), hipermenoree (creșterea cantității de sânge pierdut) sau polimenoree (sângerarea depășește 7 zile), iar cele în sens negativ: bradimenoree (cicluri menstruale la intervale mai mari de 33 de zile), hipomenoree (scăderea cantității sângerării) sau oligomenoree (durata sub 3 zile).

Hiperestrogenismul poate fi responsabil și de dismenoree (algomenoree, precede sau se asociază cu menstruația) sau de apariția sindromului premenstrual sau intermenstrual.

Tratamentul poate diferii în funcție de vârstă, caracterul acut sau cronic al menometroragiile disfuncționale.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!