Incidentaloamele suprarenaliene

Incidentaloamele suprarenale sunt tumori descoperite incidental cu ocazia unor examinări imagistice, efectuate pentru boli nelegate de o patologie suprarenală.

La autopsiile de rutină în 1,5-7% din cazuri se descoperă adenoame suprarenale mai mari de 1 cm. Nu este deci surprinzătoare descoperirea incidentală a acestor formațiuni în număr relativ mare după introducerea investigațiilor imagistice de înaltă rezoluție (CT, RMN).

La pacienții tineri incidentaloamele sunt foarte rare. Odată cu înaintarea în vârstă frecvența lor crește. 85% din aceste formațiuni sunt adenoame benigne nefuncționale, restul sunt mielolipoame, hamartoame, infiltrații granulomatoase, chiste, hemangioame sau tumori secretante (feocromocitoame secretante de catecolamine sau tumori secretante de cortizol, aldosteron sau sexoizi) și carcinoame. Unele incidentaloame deși secretă hormoni sunt asimptomatice.

Toți pacienții descoperiți cu incidentaloame trebuie să fie investigați prin:

  • Dozarea metanefrinelor urinare fracționate,
  • Dozarea cortizolului liber urinar,
  • Testul de supresie a cortizolului cu dexametazonă ”overnight”,
  • Măsurarea activității reninei plasmatice și a aldosteronului,
  • Dozarea DHEAS,
  • Dozarea 17-OH progesteron după stimularea cu ACTH.

În investigația incidentalomului trebuie avută în vedere și posibilitatea malignității: metastaze (cancerele în general dau metastaze suprarenale în aproximativ 27% a cazurilor), carcinoame adrenale (rare), neuroblastoame, limfoame, etc.

Există o serie de criterii CT și RMN (mărime, densitate, acumularea substanței de contrast etc) care ajută la diferențierea maselor tumorale adrenale. Mărimea tumorii este predictivă pentru malignitate. O leziune mai mică de 5 cm, omogenă cu densități precontrast de sub 10 unități Hounsfield (apreciază radiodensitatea tisulară) este puțin probabil să fie malignă. Majoritatea leziunilor nesecretante cu un diametru sub 5 cm se vor trata conservator, pacienții urmând să fie reinvestigați imagistic anual. Deși mare parte a incidentaloamelor mai mari de 5 cm sunt și ele benigne, majoritatea autorilor recomandă îndepărtarea lor, ca și a tumorilor funcționale, prin chirurgie laparoscopică pe cât posibil.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!