Hipotrioidismul – tiroida hipoactivă

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este o afecțiune care te face să te simți obosit.

La nivel cervical există o glandă endocrină denumită glanda tiroidă, care secretă hormoni tiroidieni. Acești hormoni controlează modul în care corpul folosește și stochează energia.

Hipotiroidism este termenul medical pentru care o pacientii a căror glandă tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Oamenii confundă uneori această afecțiune cu hipertiroidismul, care apare atunci când tiroida produce prea mult hormon tiroidian.

Care sunt simptomele hipotiroidismului?

Unele persoane cu hipotiroidism nu prezintă niciun fel de simptom, dar majoritatea oamenilor se simt obosiți. Acest lucru poate face ca afecțiunea să fie dificil de diagnosticat, deoarece o mulțime de afecțiuni pot cauza o stare de oboseală.

Alte simptome ale hipotiroidismului includ:

  • Lipsa energiei
  • Tegumente reci
  • Păr subțire
  • Constipare (din cauza scăderii peristaltismului intestinal)

Dacă nu este tratat, hipotiroidismul vă poate slăbi și încetini inima. Acest lucru vă poate face să simțiți că vă sufocați sau că obosiți atunci când faceți mișcare și vă poate provoca umflături (acumulare de lichid) la glezne. Hipotiroidismul netratat poate crește, de asemenea, tensiunea arterială și crește colesterolul, ambele crescând riscul de probleme cardiace.

La femei, hipotiroidismul poate perturba ciclurile menstruale. De asemenea, poate fi dificil să rămâneți gravidă. La femeile care rămân însărcinate, hipotiroidismul poate provoca probleme. De exemplu, poate crește șansele de a avea un avort spontan (un avort spontan este atunci când o sarcină se termină înainte de 20 de săptămâni.)

Există un test pentru hipotiroidism?

Da. Medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate testa pentru hipotiroidism folosind un test simplu de sânge.

Cum se tratează hipotiroidismul?

Tratamentul pentru hipotiroidism presupune administrarea zilnică a pilulelor cu hormon tiroidian. După ce luați pastilele timp de aproximativ 6 săptămâni, medicul dumneavoastră endocrinolog vă va testa sângele pentru a vă asigura că nivelurile sunt acolo unde ar trebui să fie. S-ar putea să vă ajusteze doza în funcție de rezultate. Majoritatea persoanelor cu hipotiroidism trebuie să ia pastile cu hormon tiroidian pentru tot restul vieții.

Pastilele cu hormoni tiroidieni vin sub diferite forme farmaceutice și forme generice. Toate pastilele funcționează la fel de bine, însă nu ar  trebui să treceți de la un nume generic sau de marcă la altul. Comutarea între pastile poate determina creșterea și coborârea nivelurilor hormonilor tiroidieni din sânge.

Nu vă schimbați niciodată singuri doza de hormon tiroidian. A lua prea mult hormon tiroidian poate cauza probleme de ritm cardiac și chiar vă poate deteriora oasele.

Dacă vreau să rămân însărcinată?

Puteți încerca să rămâneți însărcinată. Multe femei cu hipotiroidism au sarcini sănătoase, dar veți necesta controale mai dese la medicul dumneavoastră endocrinolog care e posibil să vă schimbe doza de hormon tiroidian după ce aflați că sunteți gravidă. Asta pentru că aveți nevoie de mai mult hormon tiroidian în timpul sarcinii. De asemenea, vă va măsura nivelul hormonului tiroidian la 4 săptămâni după orice modificare a dozei și cel puțin o dată în fiecare trimestru de sarcină.