Hipertiroidismul – tiroida hiperactivă

Ce este hipertiroidismul?

Hipertiroidismul este o afecțiune care vă poate face să simțiți ca tremurați, anxios și obosit. Se întâmplă când o glandă situate la nivel cervical, denumită glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni. Acești hormoni controlează modul în care corpul folosește și stochează energia.

Hipertiroidism este termenul medical utilizat atunci când o persoană produce prea mulți hormoni tiroidieni. Oamenii confundă uneori această afecțiune cu hipotiroidismul, care apare atunci când o persoană nu produce suficienți hormoni tiroidieni.

Care sunt simptomele hipertiroidismului?

Unele persoane cu hipertiroidism nu au simptome. Când apar, simptomele pot include:

 • Anxietate, iritabilitate sau probleme de somn
 • Slăbiciune (în special în brațe și coapse, care poate face dificilă ridicarea lucrurilor grele sau urcarea scărilor)
 • Tremorul mâinilor
 • Transpirați mult și aveți probleme atunci când vremea este caldă
 • Bătăi rapide sau inegale ale inimii
 • Senzație de oboseală
 • Pierderea în greutate chiar și atunci când mâncați normal
 • Scaune mai multe într-o zi (mișcări frecvente ale intestinului)

Hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, o tumefiere la nivelul gâtului numită „gușă”. Dacă este cauzată de o problemă medicală numită boala Basedow-Graves, afecțiunea poate face și ochii să fie proeminenți.

Hipertiroidismul netratat poate provoca o tulburare a ritmului cardiac numită „fibrilație atrială”, durere toracică și, rareori, insuficiență cardiacă.

La femei, hipertiroidismul poate perturba ciclul menstrual. De asemenea, poate fi dificil să rămâneți gravidă. La bărbați, hipertiroidismul poate determina creșterea sânilor sau poate duce la probleme sexuale. Aceste probleme dispar atunci când se tratează hipertiroidismul.

Există un test pentru hipertiroidism?

Da. Medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate testa pentru hipertiroidism folosind un test de sânge simplu. Dacă testul de sânge indică o problemă, medicul endocrinolog ar putea efectua și alte teste.

Cum se tratează hipertiroidismul?

Hipertiroidismul poate fi tratat cu:

 • Medicamente – Două tipuri de medicamente pot fi utilizate pentru tratarea hipertiroidiei:

–  Medicamentele antitiroidiene care reduc cantitatea de hormon pe care o produce glanda tiroidă.

– Medicamentele beta-blocante care contribuie la reducerea simptomelor hipertiroidiei. Beta-blocantele vă pot face să vă simțiți mai confortabil până când dezechilibrul tiroidian este sub control.

 • Iod radioactiv – Iodul radioactiv vine într-o pastilă sau lichid pe care îl înghițiți. Distruge o mare parte din glanda tiroidă. Femeile însărcinate nu ar trebui să utilizeze acest tratament, deoarece poate afecta glanda tiroidă a bebelușului. Dar tratamentul este sigur pentru femeile care nu sunt însărcinate și pentru bărbați. Cantitatea de radiație utilizată este mică. Nu provoacă probleme de a rămâne însărcinată în viitor și nu crește riscul de defecte congenitale în sarcinile viitoare.

Iodul radioactiv poate agrava patologia ocular la persoanele cu boala Basedow-Graves, mai ales dacă sunt și fumători. Dacă aveți oftalmopatie Graves, medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate sugera medicamente în loc de iod radioactiv sau vă poate oferi un alt medicament (un steroid) înainte de iod radioactiv pentru a preveni exoftalmia acestora.

 • Chirurgie – Se poate recurge la intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea parțială sau totală a glandei tiroide. Medicii nu recomandă adesea intervenții chirurgicale, deoarece celelalte opțiuni de tratament sunt mai sigure și mai puțin costisitoare. Dar chirurgia este cea mai bună alegere în unele cazuri.

Majoritatea persoanelor care sunt tratate cu iod radioactiv sau care se operează ajung să producă prea puțin hormon tiroidian după tratament și trebuie să ia pastile cu hormoni tiroidieni după tratament pentru tot restul vieții.

Dacă vreau să rămân însărcinată?

Dacă luați medicamente anti-tiroidiene, discutați cu medicul dumneavoastră endocrinolog înainte de a începe să încercați să rămâneți gravidă. Probabil că va trebui să luați diferite medicamente în diferite momente ale sarcinii. În plus, este posibil să fie necesară ajustarea dozelor.

Dacă ați fost tratat cu iod radioactiv, așteptați cel puțin 6 luni înainte de a începe să încercați să rămâneți gravidă. Acest lucru îi va oferi medicului dumneavoastră endocrinology suficient timp pentru a afla dacă tiroida produce suficient hormon tiroidian după tratamentul cu iod radioactiv. Dacă iodul radioactiv a făcut ca tiroida să producă prea puțin hormon tiroidian, va trebui să luați pastile cu hormon tiroidian. Este important să aveți o cantitate normală de hormon tiroidian în corp înainte de a rămâne gravidă.

Indiferent de tratamentul pe care îl utilizați, trebuie să vi se verifice frecvent nivelul hormonilor tiroidieni în timpul sarcinii, prin controle periodice la medicul endocrinolog. Nivelurile hormonilor tiroidieni trebuie să fie la nivelul potrivit în timpul sarcinii pentru a evita riscurile atât pentru mamă, cât și pentru copil.