Fractura de fragilitate

Ce este o fractură?

O „fractură” este un alt cuvânt folosit pentru un os rupt. Există diferite tipuri de fracturi, în funcție de modul în care se rupe osul. Când un os se sparge, acesta se poate fisura sau se poate rupe. Dacă un os rupt iese din piele sau poate fi văzut printr-o rană, medicii o numesc fractură „deschisă”. Dacă osul nu iese din piele sau nu poate fi văzut printr-o rană, medicii îl numesc fractură „închisă”.

Persoanele cu o afecțiune numită osteoporoză au șanse mai mari de a se fractura. Asta pentru că osteoporoza slăbește oasele unei persoane. Această afecțiune este deosebit de frecventă la femeile în vârstă.

Care sunt simptomele unei fracturi?

Simptomele depind de spargerea oaselor și de tipul de rupere. Simptomele frecvente pot include:

  • Durere, umflături sau vânătăi asupra zonei
  • Zona pare anormală, îndoită sau nu are forma obișnuită
  • Nu puteți muta sau pune greutate pe acea parte a corpului
  • Amorțeală în zona osului rupt

Există un test pentru o fractură?

Da. Medicul vă va întreba despre simptomele dumneavoatră, va face un examen și va face o radiografie. De asemenea, ar putea face alte teste imagistice, cum ar fi un CT, scanarea osoasă sau ultrasunete. Testele imagistice creează imagini ale interiorului corpului.

Cum sunt tratate fracturile?

Tratamentul depinde, în parte, de tipul de fractură pe care îl aveți și de cât de gravă este. Scopul tratamentului este ca cele două capete ale osului rupt să fie aliniate între ele, astfel încât osul să se poată vindeca.

Dacă capetele osului tău rupt sunt deja aliniate între ele, medicul tău va pune o piesă turnantă, o atelă sau o acoladă pe acea parte a corpului. Atela sau breteaua vă vor menține osul în poziția corectă, astfel încât să se poată vindeca.

Dacă capetele osului tău rupt nu sunt aliniate între ele, medicul va trebui să le alinieze. Pentru a face acest lucru, vă poate muta osul în poziția corectă fără să efectuați o intervenție chirurgicală și apoi să puneți o atelă sau un suport. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a vă pune osul înapoi în poziția corectă. Aceasta poate implica:

  • Folosind șuruburi, știfturi, tije sau plăci pentru a fixa un os în interiorul corpului
  • Introducerea știfturilor sau șuruburilor prin piele și în os, apoi atașarea știfturilor sau șuruburilor la o bară care se află în afara pielii

De asemenea, medicul dumneavoastră vă va trata durerea. Dacă aveți o fractură severă, acesta vă poate prescrie un medicament puternic pentru durere. Dacă aveți o fractură ușoară, acesta vă poate recomanda să luați un medicament fără prescripție medicală pentru durerea dumneavoastră. Medicamentele fără prescripție medicală includ acetaminofen, ibuprofen, naproxen.

După vindecarea oaselor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să lucrați cu un kinetoterapeut (expert în exerciții fizice). Kinetoterapeutul vă poate arăta exerciții și întinderi pentru a vă întări mușchii și a vă ajuta articulațiile să se miște mai ușor.

Cât durează fracturile să se vindece?

Depinde de partea corpului implicată și de tipul de fractură. Majoritatea fracturilor durează săptămâni până la luni pentru a se vindeca. Fracturile la copii se vindecă de obicei mai repede decât fracturile la adulți.

Pot face ceva pentru a îmbunătăți procesul de vindecare?

Da. Este important să urmați toate instrucțiunile medicului dumneavoastră în timp ce fractura dumneavoastră se vindecă. De exemplu, vă va recomanda probabil să mâncați o dietă sănătoasă care să includă suficient calciu, proteine ​​și vitamina D. Vă va recomanda, de asemenea să:

  • Nu practicați anumite sporturi
  • Nu fumați – Dacă fumați, fractura se poate vindeca mai greu

Când ar trebui să-mi sun medicul?

După tratament, medicul vă va spune când să îl sunați. În general, ar trebui să sunați dacă:

  • Durerea, umflarea sau alte simptome se agravează
  • Ai febră
  • Nu puteți mișca o parte a corpului

Ce pot face pentru a preveni o altă fractură?

Pentru a vă proteja corpul împotriva rănirii, puteți să:

  • Purtați echipament de siguranță atunci când mergeți cu bicicleta, schiați, cu role sau faceți activități în care v-ați putea răni. Echipamentul de siguranță poate include căști, cotiere, genunchiere și tibie.
  • Îndepărtați sau prindeți covoarele așa încât să nu alunece
  • Purtați centura de siguranță de fiecare dată când călătoriți sau conduceți mașina
  • Puneți un covor antiderapant în cadă și balustrade pe scări (în special pentru persoanele în vârstă)

Pentru a vă ajuta oasele să rămână puternice, astfel încât să nu se rupă ușor, puteți să:

  • Măncați și să beți alimente cu mult calciu, vitamina D și proteine. Calciul și vitamina D sunt substanțe nutritive care ajută la menținerea oaselor puternice
  • Faceți mișcare regulată, chiar dacă faceți doar o plimbare zilnică