Dieta În Tiroidita Cronică

Tiroidita cronică, denumită adesea și tiroidită Hashimoto sau doar Hashimoto este cea mai frecventă afecțiune endocrină de tip autoimun și reprezintă principala cauză de hipotiroidism sau activitate redusă a glandei tiroide.
Glanda tiroidă joacă un rol deosebit de important în metabolism, în reglarea hormonală, respectiv reglarea temperaturii organismului. O persoană cu tiroidită Hashimoto prezintă o inflamație puternică a glandei tiroide care nu permite o funcționare corectă a acesteia. În acest caz, activitatea redusă a tiroidei duce la o încetinire în producerea de hormoni esențiali pentru funcționarea optimă a organismului, conducând la creștere în greutate, piele uscată, senzație continuă de oboseală, constipație și sensibilitate la frig. Aceste semne trebuie luate în calcul, iar dacă observați că ele survin subit, este recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră endocrinolog pentru un control de specialitate.
În cazul în care ați fost diagnosticat cu tiroidită cronică, trebuie să știți că dieta are un rol important în tratamentul acestei afecțiuni. Încă nu a fost dovedită existența unei diete perfect adecvate pacienților cu Hashimoto, însă studiile au relevat câteva aspecte de luat în considerare privind alimentația care și-au dovedit eficacitatea.
Studiile sugerează faptul că marea majoritate a pacienților cu Hashimoto prezintă asociate si diferite intolerante sau sensibilități alimentare. Un studiu a concluzionat ca 76% dintre pacienții cu tiroidită cronică intervievați prezentau simptome specifice sensibilității la gluten: constipație, diaree, balonare, reflux gastric, senzație continuă de oboseală, dureri de cap, greață, distensie abdominală și meteorism. Glutenul este o proteină prezentă în anumite cereale precum grâu, orz și secară și implicit în diferite produse alimentare ce le conțin. Starea subiecților s-a îmbunătățit după adoptarea unei diete din cadrul căreia s-a exclus total glutenul, fapt pentru care, in cazul în care pacienții cu tiroidită cronică prezintă simptomatologie similară, este recomandat să se efectueze o serie de analize de laborator în vederea stabilirii existenței unor sensibilități sau intoleranțe alimentare. În cazul în care se confirmă prezența acestora, se recomandă excluderea alimentelor ce conțin alergenul, sau componentul trigger din dieta zilnică.
Alte abordări nutriționale ce ar putea fi benefice pentru pacienții cu Hashimoto ar fi dieta Paleo sau dieta Paleo autoimună. Principiile dietei paleo se bazează pe o alimentație cât mai asemănătoare cu cea a strămoșilor noștri, susținând consumul alimentelor într-o stare cât mai naturală su cu un nivel de procesare cât mai scăzut sau chiar total neprocesate. Cerealele, produsele lactate, cartofii, fasolea, lintea,
zahărul rafinat și uleiurile rafinate nu sunt permise. Se pot include in dietă legume și fructe proaspete, ce se pot ulterior și procesa termic, carne de la animale crescute în mediu natural, nuci, alune, semințe, fructe de mare, avocado, uleiuri vegetale. Dieta Paleo autoimună se bazează pe principii similare, doar că atenția este orientată pe excluderea din dietă a alimentelor ce pot produce inflamații sau leziuni intestinale, așa că sunt de asemenea excluse roșiile, ouăle, nucile și semințele.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!