Fibrilația atrială este o patologie complexă și greu de ținut sub control în lipsa unei atenții sporite asupra stilului de viață. Fibrilația atrială reprezintă, în esență, un tip de aritmie care afectează camerele superioare ale inimii. Impulsurile electrice care controlează aceste camere se declanșează într-un mod dezorganizat, ceea ce duce la bătăi neregulate ale inimii.
Fibrilația în sine nu este o condiție care pune viața în pericol. Cu toate acestea, poate crește riscul de accident vascular cerebral, cheaguri de sânge și insuficiență cardiacă congestivă. A fost confirmată o serie de factori care contribuie la instalarea acestei afecțiuni în rândul pacienților precum: supraponderea și obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, fumatul, consumul de alcool, apneea obstructivă în timpul somnului, niveluri ridicate ale colesterolului sau istoric familial de afecțiuni cardiovasculare. Nu există însă tratament medicamentos pentru această afecțiune. Unele persoane pot necesita medicație concentrată pe cauză, cardioversie, un stimulator cardiac sau ablația cateterului pentru a gestiona starea.
În ceea ce privește dieta persoanelor cu fibrilație atrială, aceasta trebuie atent monitorizată, deoarece joacă un rol deosebit, putând influența semnificativ starea de sănătate a pacientului, ameliorând-o sau dimpotrivă, există și posibilitatea înrăutățirii. Asociația Americană a Inimii susține că cele mai importante aspecte pe care pacienții cu fibrilație atrială trebuie să le aibă în vedere sunt:
- Evitarea grăsimilor saturate și a celor trans
- Aportul minim de sare
- Consumul de alimente cu impact minim asupra creșterii nivelului de cholesterol.
Studiile mai confirmă și faptul că o dietă preponderent pe bază de plante, în care consumul să fie axat pe fructe, legume, și cereale integrale are efecte benefice în ceea ce privește scăderea ratei obezității și bolilor cardiovasculare. Cum aceștia sunt factori determinanți principali ai fibrilației atriale, aceste măsuri dietetice pot ajuta pacienții să evite dezvoltarea acestei afecțiuni.
Dieta mediteraneană
O dietă ce și-a dovedit eficacitatea în prevenția și ameliorarea bolilor cardiovasculare, inclusiv a fibrilației atriale este dieta mediteraneană, mai cu precădere, a consumului uleiului de măsline crud extravirgin ca pion principal al acesteia. O influență pozitivă i-a fost atribuită și în funcția trombocitară, trombocitele ajutând organismul să formeze cheaguri în cazul unor sângerări pentru a restabili echilibrul organismului.
Dieta mediteraneană mai influențează un alt factor de risc al fibrilației atriale: nivelul de colesterol. Pacienții ce urmează această dieta au arătat, în multiple studii, scăderi semnificative ale LDL-colesterolului, dăunător sănătății cardiace, a nivelului de colesterol total, dar și creșterea nivelului de HDL-colesterol, cu rol protectiv asupra sistemului cardiovascular.
Pentru a obține aceste beneficii este esențial ca dieta zilnică să aibă la bază:
- Legume
- Fructe
- Cereale integrale
- Ulei de măsline
- Leguminoase
Introduceți în alimentație surse sănătoase de grăsimi și proteine precum:
- Pește și fructe de mare
- Carne de pui și curcan
- Nuci și semințe
- Ouă
- Lactate semidegresate
Pentru a obține beneficii la nivel maxim evitați consumul de:
- Alimente cu zaharuri adăugate
- Alimente intens procesate
- Carne grasă și produse procesate din carne
- Carbohidrați rafinați
Pacienților cu fibrilație atrială nu se recomandă consumul unor cantități mari de sare, mai ales provenite din alimente conservate și procesate, băuturi cu conținut ridicat de cofeină, băuturi energizante sau cu conținut ridicat de zahăr, pentru că acestea cresc mult presiunea sanguină și ritmul cardiac, conducând la dezechilibre de ritm, periculoase ce pot deveni fatale.