Dieta De Protecție În Hipertensiunea Arterială

Tensiunea arterială este forța sângelui care împinge pereții vaselor de sânge în timpul străbaterii acestora. Inima pompează sângele în artere care transportă sângele în tot corpul. Tensiunea arterială ridicată, numită și hipertensiune arterială, înseamnă că presiunea din arterele dumneavoastră este peste intervalul normal. Ceea ce mâncați vă poate afecta tensiunea arterială, la fel ca și stilul de viață per ansamblu.

Nutriția are un rol deosebit de important în managementul presiunii arteriale întrucât unele alimente pot crește presiunea arterială, altele o pot scădea, o creștere în greutate peste limitele de normalitate este un factor ridicat de risc, iar pierderea în greutate și menținerea unui indice ponderal optim poate reprezenta pentru o persoană hipertensivă și supraponderală, soluția cea mai potrivită.

În principal hipertensiunea arterială este caracteristică persoanelor supraponderale sau obeze, ceea ce presupune un indice de masă corporală peste 25, persoanelor ce consumă cantități ridicate de sodiu (peste 1,5 mg/zi), grăsimi și alcool.

Aceste aspecte conturează o legătură clară între aspectele nutriționale și cele medicale, fapt pentru care o echipă multidisciplinară alcătuită din cardiolog și nutriționist este cea mai potrivită pentru abordarea problematicii în ceea ce privește pacienții hipertensivi. Desigur că urmărirea constantă a valorilor tensiunii arteriale, a valorilor colesterolului total, HDL-ului, LDL-ului și trigliceridelor este esențial de luat în considerare de medicul cardiolog, însă recomandările nutriționale pot face diferența și chiar influența aceste valori până la atingerea celor optime.

În managementul pacienților hipertensivi, accentul cade pe consumul de alimente cât mai sărace în grăsimi saturate și sare, dar și un aport caloric optim.

Greutatea corporală este un indicator deosebit de important, astfel că pacienților supraponderali și obezi li se va recomanda restricția calorică ce are ca scop principal atingerea unei greutăți optime, în cazul celor normoponderali, aportul caloric se adaptează datelor antropometrice, păstrând doar recomandările referitoare la tipul alimentelor consumate, iar cazurile de pacienți hipertensivi subponderali sunt extrem de rare și necesită abordare nutrițională de specialitate.

Cel mai simplu mod de alimentație, dar și cel mai indicat persoanelor cu hipertensiune arterială, este cel alcătuit din alimente cât mai naturale, deloc sau puțin procesate, fără aditivi de vreun fel. Legumele și fructele sunt categoria alimentară de bază, consumul lor fiind recomandat ca atare, în stare crudă, dar și inclus în diferite preparate, ca și garnituri prin fierbere, coacere sau gătire la aburi, ca baze pentru mâncăruri prin combinare cu cereale, lactate și carne, dar de reținut fiind faptul că la alegerea produselor, dar și la gătire se va limita aportul de sare.

Pentru a evita preparatele fade, total neatractive și pentru a conferi mâncărurilor savoare fără a adăuga sare, condimentele și plantele aromatice sunt soluția potrivită. Sosurile pe bază de smântână, dressingurile grase pentru salate și sosurile pentru carne, adesea pline de sare și grăsimi saturate, se pot înlocui cu unele pe bază de iaurt semidegresat, condimente, ulei de măsline, zeamă de lămâie. Carnea slabă, de pasăre, fără piele este cea mai recomandată. Aduce aport optim de proteine, la fel ca năutul, fasolea, mazărea și produsele din soia. Se va prefera excluderea din dieta zilnică a cărnii roșii, grase și a preparatelor procesate din carne, cu conținut foarte ridicat de sodiu, total neadecvat în dieta hipertensivilor.

Este de asemenea încurajat consumul cerealelor integrale, alegeți orez brun în locul celui alb, folosiți ca și garnituri quinoa, hrișcă, includeți ovăzul ca variantă de mic dejun și luați în considerare avocado, nucile, semințele, uleiul de măsline și peștele gras, ca surse de grăsimi prietenoase cu inima dumneavoastră.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!