Dieta Dash

Peste un milion de persoane sunt afectate la acest moment de hipertensiunea arterială, iar numărul lor este într-o continuă creștere. Statisticile sunt îngrijorătoare și arată că, în ultimii 40 de ani, numărul pacienților cu hipertensiune s-a dublat. Informațiile sunt foarte îngrijorătoare iar cauzele principale stau în stilul de viață al pacienților, sedentarismul și dieta inadecvată care duc în timp la dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.

Una dintre cele mai populare diete în rândul persoanelor ce doresc să prevină apariția bolilor de inimă sau să mențină sub control tensiunea arterială este Dieta Dash. A căpătat popularitate întrucât nu prevede restricții drastice, este relativ ușor de adaptat la orice stil de viață, în timp ce o dietă haotică și nesănătoasă poate conduce nu doar la hipertensiune arterială, dar și la complicații ale acesteia: boli coronariene, insuficientă renală sau infarct miocardic.

Dieta se bazează pe consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, fasole, pește gras, surse de proteină animală slabă și lactate degresate sau semi-degresate. Aceasta a fost consolidată în urma unor studii ce au demonstrat efectul benefic al dietelor vegane respectiv vegetariene, benefic în scăderea presiunii arteriale, fapt pentru care fructele și legumele sunt baza dietei DASH, aceasta empatizând totuși și cu consumul de carne slabă de vită și pasăre.

Impactul cel mai puternic al dietei DASH asupra reducerii presiunii sanguine vine datorită faptului că se bazează pe un consum minim de sodiu, limitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate, precum carnea grasă, mezelurile și preparatele din carne, lactate cu conținut integral de grăsime sau uleiuri tropicale precum cele de palmier și cocos. Dieta DASH nu conține în sine nici produse zaharoase, dulciuri sau produse de patiserie.

Dieta nu impactezază doar la nivelul reducerii tensiunii arteriale, ci și-a dovedit eficacitatea și în reducerea LDL-colesterolului dar și printr-un control glicemic mai bun, ducând la un risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat.

Câteva principii de bază ale dietei includ:

  • Grăsimile reprezintă maxim 27% din totalul caloric
  • Grăsimile saturate să nu depășească mai mult de 6 procente
  • 50-55 % din calorii provin din carbohidrați
  • Minimul de fibre zilnic să atingă 30g

Cel mai important aspect, cu puternic impact benefic asupra stării de sănătate provine din faptul că dieta militează pentru consumul de alimente cât mai puțin procesate, care să conțină în mod natural cât mai puține grăsimi nesănătoase și zaharuri, dar și pentru consumul alimentelor în cantități mici spre moderate, fapt pentru care, nu doar că prezintă multiple beneficii în ceea ce privește partea medicală, dar poate conduce și la o scădere în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, sau la menținerea unui status nutrițional optim în cazul pacienților normoponderali ce o aleg.