Deficitul de vitamina B12 și deficitul de folat

Ce sunt deficitul de vitamina B12 și deficitul de folat?

Vitamina B12 și folatul (numit și „acid folic” sau „vitamina B9”) sunt 2 vitamine diferite de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa normal. O „deficiență” înseamnă că organismul tău nu are atât de mult cât are nevoie. Oamenii pot avea deficit de vitamina B12, deficit de folat sau ambele.

De ce sunt importante vitamina B12 și folatul?

Corpul tău are nevoie de vitamina B12 pentru multe lucruri. De exemplu, ai nevoie de vitamina B12 pentru a produce noi celule din sânge, cum ar fi celulele roșii din sânge, și pentru ca sistemul tău nervos să funcționeze normal. Și corpul tău are nevoie de folat pentru a face noi celule. Folatul este important în special pentru persoanele care intenționează să rămână însărcinate (sau ar putea rămâne însărcinate). Acest lucru se datorează faptului că folatul este necesar pentru ca un copil să se dezvolte normal, mai ales în primele câteva săptămâni de sarcină. Folatul este necesar pentru ca măduva spinării să se dezvolte corect.

Ce cauzează deficitul de vitamina B12 sau deficitul de folat?

Oamenii pot avea deficit de vitamina B12 sau folat atunci când:

 • Nu mănâncă suficiente alimente care conțin vitamina în ele – Folatul se adaugă la multe cereale, astfel încât majoritatea oamenilor să obțină cantitatea optimă. Persoanele care consumă o dietă vegetariană, în special veganii stricți, trebuie să ia în plus vitamina B12. (Vitamina B12 se găsește în carne și produse de origine animală, cum ar fi ouăle).
 • Mănâncă alimente cu vitamina B12 și folat, dar corpul lor nu poate absorbi sau utiliza vitaminele în mod normal – Aceste lucruri se pot întâmpla cu anumite probleme medicale, cum ar fi anemia pernicioasă, după o intervenție chirurgicală de slăbire sau ca efect secundar al anumitor medicamente. Acest lucru este mai frecvent în cazul vitaminei B12.
 • Au o afecțiune care îi face să aibă nevoie de folat suplimentar – Exemplele includ anumite tipuri de anemie și boli de piele.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina B12 și al deficienței de folat?

O deficiență a vitaminei B12, a acidului folic sau a ambelor poate determina scăderea numărului anumitor componente din sânge. Medicul tău poate verifica acest lucru făcând un test de sânge în care poate fi afectat unul sau mai multe dintre următoarele:

 • Globule roșii – Medicii folosesc termenul „anemie” atunci când o persoană are prea puține globule roșii. Anemia poate provoca dureri de cap sau probleme de respirație, în special când faci exerciții fizice. De asemenea, vă poate face să vă simțiți obosiți sau că nu aveți putere.
 • Celule albe din sânge – Un număr scăzut de celule albe din sânge vă poate crește riscul de infecție.
 • Trombocite – Un număr scăzut de trombocite vă poate crește riscul de sângerare.

Deficitul de vitamina B12 poate provoca și alte simptome legate de creier și nervi. Ei includ:

 • Furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare
 • Probleme la mers
 • Schimbările de dispoziție
 • Probleme de memorie sau probleme de gândire clară

Ar trebui să văd un medic?

Da. Ar trebui să vă adresați medicului dacă aveți oricare dintre simptomele enumerate mai sus.

Există un test pentru deficitul de vitamina B12 și deficitul de folat?

Da. Medicul tău îți va face analize de sânge pentru a verifica deficiențele acestor vitamine.

Dacă aveți deficit de vitamina B12 sau folat, medicul dumneavoastră va dori să știe de ce și ar putea face alte teste pentru a afla dacă se datorează unei afecțiuni medicale.

Cum sunt tratate deficiența de vitamina B12 și deficitul de folat?

Medicii tratează deficitul de vitamina B12 oferindu-le oamenilor vitamina B12. Medicii tratează deficiența de folat oferind oamenilor acid folic. Acidul folic este practic același cu folatul, dar într-o formă care poate fi introdusă în suplimente sau adăugată în alimente. Pentru tratarea deficitului de folat, se utilizează comprimate. Oricine este gravidă sau intenționează să rămână însărcinată ar trebui să se asigure, de asemenea, că primește suficient acid folic. Medicul dumneavoastră vă va trata, de asemenea, cauza deficienței dumneavoastră, dacă poate fi tratată.

Pot fi prevenite deficiența de vitamina B12 și deficitul de folat?

Da. Puteți reduce șansele de a obține deficitul de vitamina B12 și folat consumând alimente care conțin vitaminele respective:

 • Alimentele cu vitamina B12 includ orice alimente de la animale, cum ar fi carne, pește, ouă și lapte. Dacă sunteți vegetarian sau vegan strict și nu mâncați carne, lactate sau ouă, nu veți obține suficientă vitamina B12 doar din dieta dumneavoastră. Pentru a evita apariția deficitului de vitamina B12, ar trebui să luați zilnic un supliment de vitamina B12.
 • Alimentele cu folat includ fructe și legume cu frunze verzi. Multe boabe, cum ar fi pâinea și cerealele, au adăugat acid folic.
 • Multe persoane care au suferit o intervenție chirurgicală de scădere în greutate nu pot obține suficient din aceste vitamine, în special vitamina B12. Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală de slăbire, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce suplimente ar trebui să luați.

Suplimentele vitaminice sunt pastile, capsule sau lichide care conțin substanțe nutritive.

Dacă vreau să rămân însărcinată?

Dacă doriți să rămâneți gravidă, ar trebui să începeți să luați o multivitamină cu cel puțin 1 lună înainte de a începe să încercați să rămâneți gravidă. Alegeți o multivitamină care are cel puțin 400 micrograme de acid folic. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru alegerea multivitaminelo, medicul dumneavoastră vă poate ajuta.