Cum Se Produce Criza Tireotoxică?

Patogenia crizei tireotoxice este incomplet cunoscută. Nivelul semnificativ crescut al hormonilor tiroidieni nu reprezintă factorul critic al crizei tireotoxice (numeroşi pacienţi cu tirotoxicoză mai puţin severă au nivele comparabile de T4 și T3). Eliberarea brutală a hormonilor tiroidieni cu schimbarea rapidă a concentraţiilor în fluxul sanguin ar putea explica parţial simptomatologia, fapt susţinut de apariţia crizei postchirurgical sau la pacienţi care întrerup brusc tratamentul cu antitiroidiene de sinteză sau primesc tratament cu iod radioactiv. La aceasta s-ar putea adăuga şi faptul că în unele boli severe legarea hormonilor tiroidieni de tiroglobulină scade, crescând fracţia liberă circulantă.

Un alt mecanism implicat în patogenia crizei tirotoxice este creşterea receptivităţii periferice la hormonii tiroidieni, întîlnilă mai ales în caz de infecţie, acidoză sau hipoxemie.

Majoritatea semnelor şi simptomelor tireotoxicozei severe mimează excesul de calecolamine. Nu este vorba însă atât de o creştere a activităţii calecolice cât de similaritate de acţiune între hormonii tiroidieni şi catecolamine şi de potenţarea activităţii catecolaminelor la nivel celular dependentă de hormonii tiroidieni.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!