Cum Se Formează Tiroida?

Tiroida este o glandă endocrină localizată în partea antero-inferioară a gâtului și este responsabilă pentru formarea și secreția hormonilor tiroidieni, precum și pentru homeostazia iodului în organism. Tiroida produce aproximativ 90% hormon tiroidian inactiv denumit tiroxină (T4) și 10% hormon tiroidian activ denumit triiodotironină (T3).

Tiroida se formează la nivelul foramen caecum ca o prelungire endodermală pornită de la baza limbii. În a patra săptămână de dezvoltare intrauterine, primordiul tiroidian poate fi evidenţiat în embrionul uman. Această masă de endoderm migrează în jos prin gâtul în curs de dezvoltare prin conductul tireoglos spre locul său final situat inferior de cartilajul cricoid. În dezvoltarea normală, canalul tireoglos se deteriorează până la sfârșitul celei de-a cincea săptămâni. Singurul aspect rămas al dezvoltării embrionare a tiroidei va fi foramen cecum la baza limbii dezvoltate. Glanda tiroidă izolată dezvoltă doi lobi diferiți conectați de un istm de țesut și continuă să coboare până la sfârșitul celei de-a șaptea săptămâni de dezvoltare până ajunge la destinația sa finală. Celulele din corpurile ultimobranhiale invadează tiroida în curs de dezvoltare și formează celulele parafoliculare sau celulele C, care vor produce calcitonină. Țesutul conjunctiv al glandei tiroide se formează din invadarea celulelor crestei neuronale.

În a opta săptămână de dezvoltare embrionară apar primele vase tiroidiene. Coloidul apare în glanda fetală în a zecea săptămâna când se depozitează deja hormoni tiroidieni și tiroida este acum funcțională. În a doisprezecea săptămână tiroida este complet formată și funcțională.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!