Ar trebui să văd un medic înainte de a încerca să rămân însărcinată?
Da. Înainte de a începe să încercați, este foarte important să vă consultați medicul dumneavoastră pentru un „control înainte de sarcină”. Medicul vă va întreba despre lucruri care ar putea afecta sarcina dumneavoastră. De exemplu, s-ar putea să vă întrebe despre dieta dumneavoastră, stilul de viață, utilizarea controlului nașterilor, sarcinile anterioare, medicamentele și orice boli pe care le aveți sau care apar în familia dumneavoastră.
Există mai multe lucruri pe care dumneavoastră și medicul dumneavoastră le puteți face pentru a vă asigura că sarcina dumneavoastră este cât mai sănătoasă posibil. Aceste lucruri trebuie făcute înainte de a încerca să rămâneți gravidă, dacă este posibil:
- Discutați despre orice medicamente sau tratamente pe bază de plante pe care le luați și aflați dacă trebuie să faceți modificări
- Discutați dacă sunteți la curent cu vaccinurile
- Începeți să luați multivitamine care au acid folic (numit și folat)
- Știți ce alimente ar trebui să evitați și care alimente sunt cele mai bune
- Opriți fumatul, consumul de alcool sau consumul de medicamente care nu vi s-au prescris de către un medic
- Înțelegeți riscurile pentru dumneavoatră și copilul dumneavoastră dacă:
– Aveți orice afecțiuni medicale
– Există boli genetice care apar în familia ta sau în familia partenerului tău
- Discutați dacă există substanțe nocive în casă sau la locul de muncă
- Încercați să păstrați o greutate sănătoasă
Fiecare dintre aceste probleme este explicată mai detaliat mai jos.
Întrebați dacă medicamentele pe care le luați sunt sigure
Dacă luați medicamente, suplimente sau medicamente pe bază de plante, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă este sigur să le luați în timp ce sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă. Unele medicamente necesită mult timp pentru a fi excretate complet din corp, deci este important să vă planificați în avans. În unele cazuri, medicul dumneavoastră va dori să treceți la alte medicamente care sunt mai sigure pentru copil. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă scoată treptat câteva medicamente, deoarece vă poate face rău să le opriți dintr-o dată. Acest lucru este deosebit de important dacă luați anumite medicamente utilizate pentru a trata convulsiile, hipertensiunea arterială, lupusul sau artrita reumatoidă.
Verificați dacă aveți nevoie de vaccinuri
Dacă doriți să rămâneți gravidă, este important să fiți la curent cu vaccinurile. Aceasta include vaccinuri împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, tetanosului, difteriei, poliomielitei, varicelei (numită și varicelă) și posibil hepatitei. Mulți oameni au primit aceste vaccinuri în copilărie. Totuși, este important să verificați dacă ați avut toate vaccinurile de care aveți nevoie. Dacă nu, s-ar putea să vă îmbolnăviți de bolile împotriva cărora protejează vaccinurile, care ar putea provoca probleme pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. De asemenea, este important să obțineți vaccinul împotriva coronavirusului 2019 (COVID-19), precum și un vaccin antigripal în fiecare an.
Unele vaccinuri nu pot fi administrate în timpul sarcinii sau în luna anterioară sarcinii. Este important să luați aceste vaccinuri cu mai mult de o lună înainte de a începe să încercați să rămâneți gravidă.
Începeți să luați multivitamine
Dacă doriți să rămâneți gravidă, luați în fiecare zi o capsulă cu multivitamine „prenatale” care conțin cel puțin 400 micrograme de acid folic. Acest lucru ajută la prevenirea unora dintre problemele cu care se poate naște un copil. Începeți să luați multivitaminele cu cel puțin o lună înainte de a începe să încercați să rămâneți gravidă. Asta pentru că, până când aflați că sunteți gravidă, bebelușul a format deja multe părți ale corpului care se bazează pe acid folic și alte vitamine pentru a se dezvolta normal.
Este important să nu luați prea multe vitamine în timpul sarcinii, în special vitamina A. Arătați medicului dumneavoastră medicamentele pe care intenționați să le luați pentru a vă asigura că dozele sunt sigure pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.
Verifică-ți dieta
În general, încercați să mâncați o dietă echilibrată bogată în fructe, legume și cereale integrale.
Unele alimente nu sunt sigure de consumat în timpul sarcinii. Dacă încercați să rămâneți gravidă, următoarele vă pot ajuta să vă mențineți în siguranță:
- Nu mâncați carne crudă sau insuficient gătită. Evitați să mâncați rechin, pește-spadă, macrou sau pește-țiglă, deoarece acestea pot avea un nivel ridicat de mercur. Consultați medicul sau asistenta dumneavoastră despre siguranța peștilor capturați în râurile și lacurile locale.
- Limitați cantitatea de cofeină pe care o aveți la cel mult 1 sau 2 căni de cafea în fiecare zi. Ceaiul și cola conțin, de asemenea, cofeină, dar de obicei nu la fel de mult precum cafeaua.
- Aveți grijă să evitați germenii din mâncare care vă pot îmbolnăvi. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun înainte de a pregăti sau atinge mâncarea. Spălați sau curățați fructele și legumele înainte de a le consuma. De asemenea, persoanele însărcinate trebuie să evite anumite alimente care pot transporta germeni. Acestea includ carnea și laptele, brânza sau sucul care nu a fost pasteurizat (numit și „nepasteurizat”).
Opriți fumatul, consumul de alcool sau consumul de droguri ilegale
Dacă fumezi, bei alcool sau consumi medicamente care nu ți-au fost prescrise de un medic, acum mai mult ca oricând este important să te oprești. Chiar și cantități mici din aceste substanțe din când în când în timpul sarcinii ar putea afecta copilul. Aceasta include țigările electronice („vaping”) sau marijuana.
Nu este suficient să te oprești imediat ce afli că ești însărcinată. Până atunci bebelușul a început deja să se formeze și ar putea fi afectat de fumat, alcool sau droguri. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța, discutați cu medicul sau asistenta. Există tratamente care vă pot ajuta.
Întrebați despre riscurile asociate unei sarcini
Adresați-vă medicului dumneavoastră care sunt riscurile pentru dumneavoastră și bebelușul dumneavoastră dacă:
- Aveți orice afecțiuni medicale – Dacă aveți o problemă medicală, aceasta ar putea provoca probleme dumneavoastră sau copilului dumneavoastră în timpul sarcinii. Persoanele care au anumite afecțiuni medicale ar trebui să colaboreze cu medicul lor pentru a-și controla afecțiunile înainte de a rămâne gravide. Aceasta include persoanele cu diabet, hipertensiune arterială, astm, afecțiuni tiroidiene, tulburări convulsive, infecție cu HIV și alte probleme. Dacă aveți una dintre aceste afecțiuni și nu este bine controlată, aceasta poate provoca probleme atât dumneavoastră, cât și copilului dumneavoastră în timpul sarcinii.
- Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aveți antecedente de afecțiuni care ar putea fi transmise copilului dumneavoastră, medicul vă poate recomanda consiliere genetică. Consilierea genetică vă poate ajuta să înțelegeți șansele ca și bebelușul dumneavoastră să aibă această afecțiuni. Un consilier genetic poate, de asemenea, să vă vorbească despre opțiunile dumneavoastră dacă bebelușul are o problemă genetică.
Verificați-vă casa și locul de muncă pentru a găsi substanțe nocive
Oamenii au adesea substanțe chimice sau substanțe în casă sau la locul de muncă care ar putea răni un copil nenăscut. Tratarea acestor substanțe poate fi uneori complicată și consumatoare de timp, deci este important să vă planificați din timp. De exemplu, oamenii care locuiesc în case construite înainte de 1978 au adesea vopsea de plumb pe pereți sau lemn. Plumbul în așchii sau praf din această vopsea ar putea dăuna unui copil. Adresați-vă medicului dumneavoastră cum să vă ocupați de această substanță dăunătoare și de alte substanțe nocive pe care le-ați putea avea în jur.
Încercați să păstrați o greutate sănătoasă
Cântărind prea puțin sau prea mult poate fi mai greu să rămâneți gravidă și să provocați probleme în timpul sarcinii. Este o idee bună să încercați să atingeți o greutate sănătoasă înainte de a încerca să rămâneți gravidă.
Este ceva ce poate face partenerul meu?
Există și câteva lucruri pe care partenerul dumneavoastră le poate face. De exemplu, ar trebui să înceteze fumatul și consumul de droguri și să limiteze alcoolul. Medicul dumneavoastră ar putea pune întrebări și despre starea lui de sănătate și despre istoricul medical.
Vă poate ajuta partenerul să vă sprijine, de exemplu, făcând schimbări sănătoase în dietă împreună cu dumneavoastră.
Când sunteți gata să începeți să rămâneți gravidă, medicul dumneavoastră vă poate vorbi despre cum să vă creșteți șansele. Pentru ca sarcina să aibă loc pe cale naturală, sperma partenerului dumneavoastră trebuie să vă fertilizeze ovulul. Pentru a vă asigura că spermatozoizii partenerului dvs. sunt cât mai sănătoși posibil, vă poate ajuta, de asemenea, să întrețineți relații sexuale la fiecare 2 sau 3 zile și să evitați ejacularea între aceste perioade.