Circulația normală a sângelui în organism prin capilare, vene și cel mai important, prin artere, este un aspect esențial pentru o inimă sănătoasă și implicit un organism perfect funcțional per ansamblu. Din acest motiv, ateroscleroza reprezintă unul dintre cei mai de temut dușmani ai inimii, iar atenția trebuie orientată spre prevenirea instalării acestei stări patologice, cât mai devreme posibil pe parcursul vieții pentru a fi sănătoși cât mai mult timp.
Dar ce este în sine ateroscleroza ? Deși cu o denumire complicată, patologia este una ușor de definit în linii mari și desul de simplu de prevenit dacă ținem cont de câteva aspecte deosebit de importante. Și bineînțeles, din timp. Accentul cade în acest caz pe prevenție și nu pe reversie, întrucât tratamentul posibil este de natură chirurgicală, conversia este greu de atins, ceea ce face ateroscleroza un adevărat dușman odată instalată. Așa deci, patologia implică depunerea de plăci aterosclerotice pe pereții principalelor vase mari de sânge, arterelor, ceea ce duce la îngustarea zonei de trecere a sângelui.
Procesul se desfășoară pe termen lung, în timp de câțiva ani pe parcursul cărora stilul de viață al pacientului nu este unul axat pe un mod de viață activ și obiceiuri sănătoase, deși în majoritatea cazurilor, antecedentele medicale familiale oferă mediul propice. Mai mult decât atât, ateroscleroza implică inclusiv întărirea pereților arteriali. În mod obișnuit pereții arterelor sunt elastici, flexibili, cu un rol vital în diferențele de debit ale fluxului sanguin, dar odată cu rigidizarea lor, respectiv plăcile aterosclerotice ce lasă mai puțin sânge să străbată arterele, capacitatea de funcționare a inimii este redusă, cantitatea de sânge transferată spre organism, de asemenea, iar principalul efect se observă la nivelul sistemului nervos central. O cantitate mai mică, insuficientă de sânge ajunsă la creier, înseamnă și o cantitate insuficientă de oxigen, respectiv funcție perturbată.
Pentru a evita, însă, toate aceste complicații și a ne menține sănătoși, este important să includem zilnic o serie de obiceiuri sănătoase. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Renunțarea la fumat este un prim pas major pe care îl putem face fiind unul dintre cei mai importanți factori de protecție împotriva aterosclerozei. Institutul National al Inimii, plămânilor și sângelui din Statele Unite a concluzionat că unul din cinci decese este cauzat de fumat, fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Țigările conțin o multitudine de substanțe toxice ce intră în fluxul sanguin și cresc riscul de ateroscleroză inducerea inflamației la nivel arterial, făcând sângele să se coaguleze mai ușor și ducând chiar la apariția de cheaguri.
Exercițiul fizic este extrem de important, de asemena. Activitatea fizică vă poate ajuta mușchii să utilizeze oxigenul mai eficient, precum și să vă îmbunătățească circulația sângelui prin promovarea creșterii de noi vase de sânge. De asemenea, poate reduce tensiunea arterială crescută, un factor cheie de risc pentru ateroscleroză. Minim 30 de minute de efort fizic moderat sau intens sunt recomandate iar alegerea scărilor în locul liftului, mersul pe jos în detrimentul transportului cu mașina sau chiar introducerea unei plimbări zilnice sunt schimbări mici cu impact major pe care le putem face.
Totuși alimentația are rolul primordial. Dieta optimă pentru o inimă sănătoasă trebuie să includă fructe, legume, cereale integrale, pește, carne slabă și carne de pasăre, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci, semințe și leguminoase (fasole uscată și mazăre). Este recomandat în același timp să limitați aportul de sodiu, grăsimi saturate și trans, carbohidrați rafinați și alcool. Gătirea alimentelor trebuie făcută prin fierbere, coacere, gătire la aburi și evitarea prăjirii în ulei. Fructele și legumele trebuie să reprezinte categoria alimentară principală, indicată fiind consumarea lor în stare preponderent crudă, de proveniență cât mai naturală.
Alimentele fără zahăr adăugat, surse sănătoase de grăsimi (avocado, nuci, semințe, uleiuri vegetale de măsline, canola, susan, soia), cereale nerafinate, și surse de proteină cât mai pură, sunt alimente pe care întreaga atenție se recomandă a fi concentrată.