Cum ar trebui să arate o zi de alimentație completă a unui pacient cu boala Basedow-Graves

Atunci când luăm în considerare abordarea nutrițională, mai ales în patrologiile endocrine, este important să ne gândim atât la factori pe care i-am putea influența pe termen scurt, dar și la obiective pe termen mai lung. Întrucât pierderea ponderală, metabolismul accelerat peste măsură, fragilitatea osoasă și scăderea forței musculare sunt problemele cu care pacienții cu boală Basedow-Graves se confruntă cel mai adesea, abordarea nutrițională va avea ca target managementul acestor provocări.

Pe termen scurt, cel mai adesea este necesară o abordare nutrițională adaptată patologiei. Acesta abordare este necesar a fi făcută prin colaborarea dintre un dietetician si medicul specialist endocrionolog, cu introducerea medicației de care pacientul are nevoie pentru menținerea unei stări cat mai apropiate de cea normală din punct de vedere fiziologic medical, respectiv a unui medicament antitiroidian de sinteză care să inhibe glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni în exces (antitiroidiene de sinteză). Medicamentația se va administra doar sub îndrumarea și indicațiile medicului specialist endocrinolog, cu o monitorizare la fiecare 4-6 săptămâni a pacientului, fiind absolut necesar ca acesta să fie informat despre interzicerea cu strictețe a întreruperii bruște a tratamentului medicamentos. Asociat, pot fi administrate si betablocante in vederea ameliorării posibilelor manifestări cardiace ce pot surveni.

Per total indicatiile atât pe termen scurt, cât și sugerate a fi introduse ca parte a stilului de viață ar fi evitarea efortului fizic, a stresului fizic, interzicerea consumului de alcool si a fumatului, iar din punct de vedere nutritional, scăderea in greutate atât de bruscă și total nesănătoasă, va fi stopată, urmând a se introduce în paralel tratamentului medicamentos, un regim dietetic diversificat, bogat in vitamine, minerale si cu o valoare energetică sporită pentru a evita o scădere ponderală drastică, ci doar una lentă și controlată, până la atingerea unui indice de masă corporală în limite optime.

Așa ar putea arăta o zi de alimentație completă:

Mic-dejun: Budincă de chia cu mango și lapte de soia (lăsată peste noapte la frigider)

Gustare: Crackers integrali cu unt de migdale și zmeură

Prânz: Piept de curcan gătit la abur cu sote de linte verde

Gustare: Clătite americane pe bază de ovăz și banană, servite cu sirop de arțar

Cina: Dolvecei umpluți la cuptor (umplutura se poate face din carne slabă de porc, tocată, orez, morcov, praz și plante aromatice)