Copilul meu este supraponderal

De unde știu dacă copilul meu este supraponderal?

Medicul copilului dumneavoastră vă va spune. Va măsura înălțimea și greutatea copilului dumneavoastră și va utiliza aceste măsurători pentru a calcula un indice numit „indicele de masă corporală” sau „IMC”. Medicul va utiliza IMC-ul copilului dumneavoastră pentru a spune dacă greutatea  este sănătoasă pentru înălțimea acestuia. Pentru a face acest lucru, medicul va compara IMC-ul copilului dumneavoastră cu IMC-urile altor copii de aceeași vârstă și sex. Dacă IMC-ul copilului dumneavoastră este ridicat în comparație cu alți copii, acesta este supraponderal. Când IMC-ul unui copil este mult prea mare, starea este uneori numită „obezitate”.

De ce este important pentru copilul meu să aibă o greutate sănătoasă?

Este important să aibăo greutate sănătoasă, deoarece copiii care sunt foarte supraponderali pot avea:

 • Astm – Aceasta este o afecțiune pulmonară care îl poate face să respire greu
 • Tensiune arterială crescută
 • Dureri de genunchi sau spate
 • Probleme hepatice
 • Apnee în somn – Aceasta este o afecțiune care îi face pe oameni să nu mai respire pentru perioade scurte de timp în timpul somnului.

De asemenea, este important ca copilul dumneavoastră să aibă o greutate sănătoasă, astfel încât este mai probabil să aibă o greutate sănătoasă mai târziu în viață. A fi supraponderal ca adolescent sau adult poate duce la probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat (creșterea zahărului din sânge), atacuri de cord și unele tipuri de cancer.

Ce cauzează supraponderalitatea la copii?

Copiii pot fi supraponderali din diferite motive. Unii copii pur și simplu se îngrașă mai ușor decât alți copii. Acești copii pot deveni supraponderali mâncând prea mult, mâncând alimente nesănătoase sau nefăcând suficientă mișcare. Când copiii se îngrașă foarte ușor, trebuie să muncească din greu pentru a avea o greutate sănătoasă. Deși mai puțin frecvente, unele medicamente și afecțiuni medicale pot face, de asemenea, copiii să se îngrașe mai ușor.

Copilul meu va avea nevoie de teste dacă este supraponderal?

Poate. Medicul dumneavoastră va face un examen. S-ar putea să facă analize de sânge pentru a verifica:

 • O afecțiune endocrină care ar putea determina copilul să se îngrașe cu ușurință
 • Probleme de sănătate care pot apărea atunci când copiii sunt supraponderali

Cum îl pot ajuta pe copilul meu să ajungă la o greutate sănătoasă?

Pentru a-ți ajuta copilul să aibă o greutate sănătoasă, trebuie să-l ajuți să mănânce alimente sănătoase și să fie mai activ. Efectuarea acestor schimbări de stil de viață poate fi dificilă, mai ales la început. Iată câteva obiective la care puteți lucra pentru a vă ajuta copilul să fie mai sănătos:

 • Solicitați copilului dumneavoastră să consume 5 porții de fructe sau legume în fiecare zi. Fructele și legumele proaspete sau fierte contează pentru atingerea obiectivului, dar sucurile de fructe nu. O porție este de obicei 1 fruct întreg (cum ar fi un măr sau o banană) sau o jumătate de cană de legume. Dacă nu aveți la dispoziție fructe și legume proaspete, puteți folosi în schimb congelate sau conserve.

Dacă copilului dumneavoastră nu îi plac legumele sau fructele, începeți încet. Consumați singur aceste alimente pentru a da un exemplu bun și cere-i copilului tău să le încerce în continuare.

 • Limitați „timpul de ecranare” al copilului dumneavoastră. Timpul ecranului include vizionarea la TV, jocurile video sau utilizarea unui computer sau a altui dispozitiv electronic pentru alte lucruri decât sarcinile școlare. Experții recomandă copiilor mici (cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani) să nu aibă mai mult de 1 oră pe zi, timp de ecran. Copiii mai mari ar trebui, de asemenea, să limiteze timpul de ecranare. A petrece prea mult timp uitându-te la televizor sau folosind aparate electronice crește riscul unei persoane de a fi supraponderal.
 • Solicitați copilului dumneavoastră o activitate fizică timp de 1 oră sau mai mult în fiecare zi. Aceasta poate include activități organizate precum sport sau dans. Dar copiii pot face mișcare doar prin joacă.
 • Nu oferiți copilului dumneavoastră băuturi cu zahăr. Băuturile zaharoase includ sifon, băuturi sportive și toate sucurile.

Este posibil ca dumneavoastră și copilul dumneavoastră să nu puteți îndeplini toate aceste obiective la început, dar este în regulă. Alegeți 1 sau 2 obiective pentru a încerca mai întâi. Mai târziu, puteți încerca să îndepliniți toate aceste obiective.

Mai pot face ceva pentru a-mi ajuta copilul?

Da. Poti:

 • Încearcă să eviți să aduci o mulțime de alimente nesănătoase în casa ta. Dacă aveți alimente nesănătoase în casă, este posibil ca copilul dumneavoastră să le mănânce chiar dacă le spuneți să nu o facă. Alimentele nesănătoase includ chipsuri, prăjituri, produse de patiserie și multe alte gustări. Este OK ca copilul dumneavoastră să mănânce aceste alimente din când în când, dar nu prea des.
 • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră doarme suficient. Unele studii sugerează că copiii care nu dorm suficient sunt mai predispuși să câștige prea mult în greutate. În general, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore (inclusiv pui de somn). Copiii mai mari ar trebui să doarmă între 9 și 12 ore în fiecare noapte, iar adolescenții ar trebui să aibă 8 până la 10 ore.
 • Implică întreaga familie. Solicitați tuturor celor din familie să mănânce mai sănătos și să fie mai activi, chiar și celor care au o greutate sănătoasă. Încercați să faceți activități fizice în familie. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca a merge în parc sau la un loc de joacă sau a face o plimbare.
 • Spuneți-i copilului că scopul este să fie sănătos și puternic și că o modalitate importantă de a fi sănătos și puternic este să mânânce alimente sănătoase și să fie activi.
 • Obțineți ajutor dacă supraponderalitatea face ca copilul dumneavoastră să fie trist, îngrijorat sau să aibă dificultăți la școală. Adresați-vă medicului dumneavoatră pentru a obține ajutor pentru copilul dumneavoastră.
 • Faceți controale periodice, astfel încât medicul să poată urmări IMC-ul și sănătatea copilului dumneavoastră în timp. Anunțați-l dacă aveți probleme cu îndeplinirea obiectivelor de mai sus. Vă poate ajuta să începeți sau să vă ofere câteva sfaturi. De asemenea, s-ar putea să vă recomande să discutați cu un dietetician (expert în alimente). Un dietetician vă poate ajuta să alegeți alimente sănătoase și să vă planificați mesele.