Ateroscleroza este o afecțiune cardiologică ce se caracterizează prin acumulare de plăci aterosclerotice pe interiorul vaselor mari de sânge, ducând la îngustarea lor, dar și la rigidizarea pereților vaselor de sânge, conducând la un flux sanguin mai redus. Nu apare brusc, ci se instalează în timp, de-a lungul mai multor ani, ca urmare a unui stil de viață nesănătos și reprezintă una dintre principalele cauze de boli coronariene odată cu înaintarea în vârstă. Fluxul sanguin necorespunzător poate induce manifestări precum dureri în piept și dificultăți în respirație, iar netratat poate conduce în timp la atac de cord sau stop cardiac subit.
O dietă precară și un stil de viață nesănătos sunt factori de risc ce influențează apariția aterosclerozei, dar aceștia sunt factori modificabili, iar o intervenție timpurie este o modalitate potrivită pentru a gestiona și a îmbunătăți calitatea vieții. Câteva aspecte de care ar fi bine să ținem cont:
- un stil de viață disciplinat
- activitate fizică zilnică
- renunțarea la fumat
- dietă adecvată
Un regim alimentar potrivit pentru o inimă sănătoasă cuprinde fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci, semințe și leguminoase. Deși, de reținut este foarte importantă limitarea sodiului, grăsimilor saturate și trans, carbohidraților rafinați și alcoolului.
Legume și fructe crude
Studiile arată că o dietă preponderent alcătuită din produse de origine vegetală poate îmbunătăți remarcabil funcția cardiacă și poate ajuta la evitarea unui atac de cord sau a unui stop cardiac subit.
Fructele și legumele sunt o binecuvântare din punct de vedere nutrițional, pline de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți, contribuie la o sănătate optimă a inimii. Sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, cu un rol deosebit în menținerea sațietății, controlul greutății corporale și menținerea nivelului de colesterol din sânge în limite potrivite.
Alegeți pe cât posibil fructe și legume crude, de sezon, sau congelate. Dacă optați spre variante mai procesate, evitați conservele cu conținut ridicat de sodiu, sau cele cu sirop de zahăr.
Cantitatea optimă ce se recomandă a fi consumată zilnic este de 500 g de fructe și legume crude.
Cereale integrale
Includerea cerealelor integrale în dieta zilnică contribuie foarte mult la sănătatea inimii și atenuează impactul negativ al bolilor coronariene. Cerealele integrale sunt bogate în nutrienți și sunt surse abundente de fibre alimentare, minerale esențiale și vitamine, cu rol în reglarea nivelului de colesterol și a tensiunii alimentare, reducând conform cercetătorilor riscul de boli de inimă cu până la 30%.
Cele mai bune surse de cereale integrale sunt orezul brun, fulgi de ovăz, grâu, mei, orz, bulgur și hrișcă, integrați în dieta zilnică sub forme cât mai diverse.
Proteine
Pentru o protecție cardiacă eficientă se recomandă ca aportul proteic să fie asigurat din surse balansate de proteină slabă și cu conținut scăzut de sodiu atât de origine animală, cât și vegetală. Pește alb slab dar și pește gras, bogat în acizi grași omega 3, carne de pasăre, ouă, mazăre, linte, soia și năut, sunt câteva dintre cele mai bune surse.
Grăsimile
Opinia generală a populației este că grăsimile ar trebui interzise persaonelor cu boli cardiace, lucru total eronat. Grăsimile sănătoase mononesaturate și polinesaturate mențin un profil lipidic sănătos și protejează inima. Unele dintre sursele bune de grăsimi se găsesc în uleiul de măsline, uleiul de ghimbir, uleiul de arahide, uleiul de rapiță, semințele de in, avocado, nuci și semințe.
Principiile dietetice se aplică primordial cu rol de protecție și prevenție, menținerea unei greutăți corporale. sănătoase, evitarea alimentelor procesate, bogate în sodiu și grăsimi saturate, a alcoolului și tutunului și un stil de viață preponderent activ, sunt cheia spe sănătate.