Sindromul ovarian polichistic (PCOS) este o afecțiune endocrină ce afectează la momentul actual una din 10 femei de vârstă reproductivă din întreaga lume. Afecțiunea poate conduce la probleme serioase de sănătate precum diabet, afecțiuni cardiovasculare, stări de anxietate și depresie, dar și risc crescut pentru cancerul endometrial.
În cele mai multe dintre cazuri, sindromul de ovare polichistice se asociază datorită mecanismului său fiziologic, cu creștere în greutate și rezistență la insulină. Acestea conduc în timp, dacă nu sunt menținute sub un control atent, la suprapondere, obezitate sau diabet. Din acest motiv, dieta joacă un rol decisiv în managementul afecțiunii. Statisticile arată că rezistența la insulină este atât de frecventă și de pregnantă în rândul persoanelor cu PCOS, încât până la vârsta de 40 de ani, 50% dintre acestea dezvoltă pre-diabet sau diabet zaharat de tip 2.
Nu există o dietă standard, pacientele trebuind să urmeze un regim de viață și de alimentație personalizat, adaptat nevoilor organismului, dar în concordanță cu simptomatologia asociată sindromului ovarian polichistic manifestată individual.
Ce poate fi de folos în managementul PCOS?
- O dietă cu indice glicemic scăzut: mecanismul se bazează pe capacitatea organismului de a digera alimentele cu indice glicemic redus, mai încet decât pe cele cu indice glicemic mare, fapt pentru care nivelul glicemic nu va crește nici foarte mult și nici foarte repede, păstrându-și valorile constante pe parcursul zilei. Pentru aceasta, este nevoie să consumați legume și fructe cu indice glicemic mic, cereale integrale, nuci, semințe, amidonoase, alimente cât mai puțin procesate și cu nivel de carbohidrați cu eliberare rapidă în cantități cât mai reduce.
- Dietă cu efect anti-inflamator: pentru a ține sub control manifestările ce vă pot da bătăi de cap atunci când suferiți de PCOS, este bine să consumați alimente ce vă scad nivelul inflamator din organism, precum fructele de pădure, peștele gras, legumele cu frunze verzi și uleiuri de măsline extravirgine.
- Dieta DASH și-a câștigat popularitatea printre pacientele cu sindrom ovarian polichistic datorită rolului său în menținerea echilibrului în ceea ce privește rezistența la insulină, dar și al unei greutăți corporale optime. Dieta are la bază fructe și legume, carne de pasăre, lactate cu conținut redus de grăsime și cereale integrale.
Este încurajat consumul alimentelor în stare cât mai naturală, preponderent crudă și neprocesată, cantități mari de fibre din:
- pește gras (somon, ton, sardine și macrou)
- varza, spanac și alte legume cu frunze verde închis
- fructe de culoare roșu închis cum ar fi strugurii roșii, afinele, murele și cireșele
- broccoli și conopidă
- fasole uscată, lintea și alte leguminoase, grăsimi sănătoase cum ar fi uleiul de măsline, dar și consumul de avocado și nuci de cocos
- nuci, inclusiv nuci de pin, migdale și fistic
- ciocolata neagră consumată cu moderație
- condimente, cum ar fi curcuma și scorțișoara cu efect puternic antiinflamator
Ce este bine să evitați?
- Glucide rafinate, cum ar fi produsele de patiserie produse în masă și pâinea albă
- Mâncăruri prăjite, cum ar fi alimentele de tip fast-food
- Băuturi zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare și cele energizante
- Carnea procesată
- Grăsimi solide, inclusiv margarina și untura
- Excesul de carne roșie, cum ar fi fripturi, hamburgeri și carne grasă de porc