Ce pot să fac dacă tocmai am fost diagnosticată cu osteoporoză

Osteoporoza este o problemă gravă de sănătate care scade calitatea vieții și impune o povară financiară individual, dar și pentru societate. Alegerile stilului de viață de-a lungul vieții au un impact asupra osteoporozei și riscului de fractură.

Lucrurile repetitive zilnice pot face parte din planul de a construi oase puternice atât la vârsta adultă, cât și mai târziu în perioadă postmenopauzală.

Iată o listă cu ce poți face să te simți mai bine:

• Ai grijă să nu cazi și să-ți rupi oase

Îndepărtează covoarele or cablurile electrice sau oricare alte obiecte libere din casă care ar putea duce la împiedicare, alunecare or cădere. Asigură-te că dispui de un iluminat optim în toate zonele din interiorul și din jurul casei, inclusiv casele scărilor și căile de intrare. Evită mersul pe suprafețe alunecoase, cum ar fi gheața sau podelele umede sau lustruite, evită să te deplasezi pe trasee necunoscute. Ai grijă la medicamentele care pot crește riscul de cădere cu cele care sunt mai puțin susceptibile de a face acest lucru. Mergi la controalele de rutină la ochi pentru verificarea vederii.

• Evită să bei alcool

Abuzul de alcool conduce la malabsorbţia de calciu şi vitamina D prin efect direct, dar şi prin afectarea secundară hepatică şi pancreatică. Alterarea funcţiei hepatice induce dereglări ale ale metabolismului vitaminei D. Alcoolul exercită un efect direct, deprimant al funcţiei celulelor osoase cu scăderea consecutivă a formării osului.

• Renunță la fumat

Fumatul este asociat cu reducerea masei osoase si cu risc crescut de fracturi prin efectele sale directe sau indirecte asupra modului de formare a osului. Calea RANKL-RANK-OPG joacă un rol vital în mecanismele prin care fumatul poate duce la sănătatea osoasă precară, deoarece s-a descoperit că această cale mediază majoritatea mecanismelor fiziopatologice. S-a demonstrate că efectul fumatului asupra densității osoase a fost reversibil, iar densitatea osoasă a foștilor fumători poate fi îmbunătățită în mai puțin de 10 ani.

• Mânâncă alimente ce au mult calciu și vitamina D

Odată cu înaintarea în vârstă, la nivelul organismului au loc o serie de modificări care contribuie la dezvoltarea unei balanţe negative în metabolismul calciului. De aceea la femeile în postmenopauză şi în general la persoanele peste 65 ani este nevoie de o suplimentare a dietei în calciu care va contribui la menţinerea masei osoase. Fără o suplimentare adecvată şi a vitaminei D din surse exogene sau cutanate, metabolismul calciului va fi dereglat ducând la accelerarea pierderii de masă osoasă.

Sursele bune de calciu includ: lapte, brânză și alte produse lactate, legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, varză și bame, dar și boabe de soia tofu băuturi pe bază de plante (cum ar fi băutura din soia), nuci, pâine și orice aliment făcut cu făină fortificată, pește, mai ales sardinele. Deși spanacul conține mult calciu, conține și oxalat, care reduce absorbția de calciu și, prin urmare, nu este o sursă bună de calciu.

Surse alimentare bune de vitamina D sunt: peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul galbenusul de ou, alimente fortificate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun. Este dificil să obținem toată vitamina D de care avem nevoie doar din dieta noastră, cea mai mare parte o obținem din acțiunea soarelui asupra pielii noastre.

• Nu uita de mișcare

Activitatea fizică regulată creşte masa osoasă la femeile în menopauză, îmbunătăţeşte mobilitatea şi creşte calitatea vieţii prin remodelarea oaselor și stimularea formării osoase, inclusiv acumularea de minerale, pe lângă întărirea mușchilor, îmbunătățirea echilibrului și, astfel, reducerea riscului general de cădere și fracturi. În timpul activității fizice, osul este supus forțelor mecanice exercitate de contracția musculară și încărcarea gravitațională. Celulele osoase comunică între ele pentru a modula formarea și resorbția osoasă, modificând astfel geometria și proprietățile osului.