Ce sunt nodulii tiroidieni?
Nodulii tiroidieni sunt creșteri rotunde sau ovalare în glanda tiroidă. Glanda tiroidă se află la mijlocul gâtului. Nodulii tiroidieni sunt frecvenți și nu sunt de obicei dăunători sănătății unei persoane. Dar, uneori, nodulii tiroidieni sunt cauzați de o afecțiune gravă, cum ar fi cancerul.
Glanda tiroidă produce un hormon numit „hormon tiroidian”. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu modifică cantitatea de hormon tiroidian din organism. Dar unele fac ca glanda tiroidă să producă prea mult hormon tiroidian. Acest lucru poate provoca simptome.
Care sunt simptomele unui nodul tiroidian?
Unele persoane nu prezintă niciun simptom. S-ar putea să afle că au un nodul tiroidian atunci când medicul lor endocrinology simt acest lucru în timpul unui examen de rutină. Sau un medic ar putea găsi noduli la un test imagistic care a fost făcut pentru o altă afecțiune.
Alte persoane au simptome. De exemplu, s-ar putea să simtă sau să vadă o tumefiere la nivel cervical sau au simptome legate de faptul că au prea mult hormon tiroidian, cum ar fi:
- Să vă simțiți anxios, supărat sau să aveți probleme cu somnul
- Senzație de slăbiciune sau de oboseală
- Pierdere în greutate fără a încerca să slăbiți
- Bătăi rapide ale inimii
- Aveți mișcări intestinale frecvente (constipație)
Voi avea nevoie de teste?
Da. Medicul dumneavoastră endocrinology va dori să se asigure că nodulul tiroidian nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră. Testele includ de obicei teste de sânge și un test imagistic al tiroidei numit ultrasunete. Uneori, oamenii au nevoie de mai multe teste. Acestea includ:
- Aspirarea cu ac fin – Pentru acest test, medicul endocrinolog folosește un ac subțire pentru a îndepărta o mică probă de celule din nodul tiroidian. Apoi, un alt doctor anatomopatolog se uită la celule la microscop. În unele cazuri, celulele sunt trimise pentru alte teste. Aceste teste pot ajuta medicul dumneavoastră endocrinolog să decidă ce noduli trebuie eliminați prin intervenție chirurgicală și care noduli pot fi urmăriți.
- Scintigrafia tiroidiană – Oamenii fac acest test numai dacă au prea mult hormon tiroidian în organism. Pentru acest test, o persoană primește o substanță radioactivă. Apoi, o cameră specială face o fotografie a glandei tiroide. Acest test nu este sigur pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Cum sunt tratați nodulii tiroidieni?
Nodulii tiroidieni sunt tratați în moduri diferite, în funcție de cauza lor și de cantitatea de hormon tiroidian din organism. Diferitele tratamente includ:
- Monitorizare și așteptare – Medicul dumneavoastră endocrinolog nu tratează întotdeauna nodulii tiroidieni imediat. Medicul dumneavoastră ar putea urmări un nodul tiroidian dacă este mic și nu arată grav. Dar o vor urmări îndeaproape pentru a vedea dacă crește sau trebuie tratată. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să aveți nevoie de o altă sonoelastografie tiroidiană și, uneori, o altă puncție biopsie cu ac fin.
- Operație chirurgicală pentru îndepărtarea uneia sau a ambelor părți ale tiroidei
- Medicamente – Medicul dumneavoastră endocrinolog poate încearca să micșoreze nodulii tiroidieni folosind medicamente cu hormoni tiroidieni. Dacă luați medicamente cu hormoni tiroidieni, medicul vă va verifica în mod regulat nivelul acestora. Acest tratament nu este frecvent utilizat.
- Iod radioactiv – Iodul radioactiv vine într-o pastilă sau lichid pe care îl înghițiți. Are o cantitate mică de radiații și poate distruge o mare parte din glanda tiroidă. Se utilizează numai pentru tratarea nodulilor care produc prea mult hormon tiroidian. Nu este sigur pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
- O procedură de evacuare a lichidului din nodulul tiroidian sub ghidaj ecografic, dacă este umplut cu lichid
Dacă vreau să rămân însărcinată?
Dacă doriți să rămâneți gravidă, discutați cu medicul dumneavoastră endocrinolog. Femeile gravide nu trebuie tratate cu iod radioactiv. Acest lucru se datorează faptului că iodul radioactiv poate provoca malformații grave unui copil. Dacă o femeie este tratată cu iod radioactiv, trebuie să aștepte cel puțin 6 luni înainte de a încerca să rămână însărcinată. În acest fel, medicul ei se poate asigura că nodulul nu mai produce prea mult hormon tiroidian.