Cât de des apare guşa nodulară?

Prevalența nodulilor tiroidieni depinde de metoda de screening și de populația evaluată. Riscul de noduli tiroidieni este mai mare odată cu creșterea vârstei, a sexului feminin, a deficitului de fier și a istoricului de radiații tiroidiene. Supraviețuitorii pe termen lung ai transplantului de celule stem hematopoietice prezintă un risc mai mare de carcinom tiroidian secundar cu un risc relativ de 3,26.

La populația adultă, doar examenul fizic poate arăta o prevalență de 5% până la 7% a nodulilor tiroidieni. Ecografia arată o prevalență de 20% până la 76% în aceeași populație, care se corelează cu rezultatele autopsiei.

Nodulii tiroidieni sunt de aproximativ 4 ori mai frecvenți la femei decât la bărbați și apar mai des la persoanele care trăiesc în zone geografice cu deficit de iod. Un studiu de 20 de ani de supraveghere a estimat o prevalență de 0,8% la bărbați și, respectiv 5,3% la femei. Cu toate acestea, rata cancerului este de două ori mai mare la bărbați decât la femei (8% față de 4%).

În România conform datelor statistice de la Institutul Național de Sănătate Publică, între anii 2010 și 2016 numărul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene din România s-a triplat. În 2010 s-au înregistrat 35.439 cazuri noi de afecţiuni tiroidiene, iar în 2016 peste 83.000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu boli ale tiroidei. Această creștere a incidenței poate fi explicată prin îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale de specialitate în profil endocrinologic, dar și a testelor diagnostice.

În ultimele 3 decenii, utilizarea pe scară largă a ultrasonografiei pentru evaluarea tiroidei şi a regiunii cervicale a determinat o creştere dramatică a prevalenţei nodulilor tiroidieni clinic nepalpabili..

Gușa multinodulară este cea mai frecventă dintre toate tulburările glandei tiroide. Gusa multinodulară este rezultatul eterogenității genetice a celulelor foliculare și a dobândirii aparente a noilor calități celulare care devin moștenite.

Nodularizarea ţesutului tiroidian este extrem de frecventă în populaţia generală, majoritatea fiind asimptomatici, apar la mai mult de 50% dintre femeile aflate în menopauză.

Într-o zonă cu deficit iodat relativ, din Germania, screeningul efectuat pe 96.278 de subiecţi a identificat guşă sau noduli tiroidieni la 33% din barbaţi şi Ia 32% din femei; nodulii cu diametrul maxim de peste 1 cm au fost găsiţi la 11,9% din populaţie.

Prevalenţa guşii nodulare creşte cu vârsta: de la 2,7% la femei şi 2% la bărbaţi cu vârsta între 26 şi 30 de ani la 14,1% la femei şi 12,4% la bărbaţi cu vârsta între 45 şi 50 de ani.

Mai mult, 20-48% din pacienţii cu un singur nodul tiroidian palpabil au noduli suplimentari la evaluarea ecografică, fapt ce determină actual o epidemie de noduli tiroidieni, cu un important impact asupra practicii medicale.

Având în vedere prevalența crescută a nodulilor tiroidieni în populația generală, adevărata provocare constă în recunoașterea corectă a leziunilor suspecte. Se recunoaște că prevalența nodulilor tiroidieni în populația generală este în creștere.

Întrebările care se ridică în contextul apariţiei şi descrierii unui nodul tiroidian sunt:

  • 1. Este sau nu malign şi care este potenţialul letal al acestei forme de
    cancer?
  • 2. Creeaza sau nu disfuncţie endocrină şi cum poate fi aceasta tratată?

Răspunsurile le veţi găsi în următorul articol

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!