Când Apare Apoplexia Hipofizară?

Hipofiza anterioară este perfuzată de un sistem venos portal care trece prin tija hipofizară, această particularitate a vascularizaţiei contribuind la frecvența apoplexiei hipofizare. Infarctul sau hemoragia hipofizară, cauzele apoplexiei hipofizare, pot să apară în urma unei alterări a fluxului sanguin hipofizar ce poate determina fie hipo- fie hiperperfuzie.

Infarctul pituitar. Sistemul port hipolalamo-hipofizar este susceptibil la compresiune prin creşterea presiunii intracraniene (strănut, ventilaţie cu presiune pozitivă), creşterea în dimensiuni a tumorii hipofizare sau a hipofizei însăşi, cu crearea unui efect de masă, evenimente care pot determina hipoperfuzie. În unele cazuri s-a sugerat o creştere rapidă a tumorii, cu un necesar crescut de aport sanguin care depăşeşte aportul local, dar majoritatea tumorilor care dezvoltă apoplexie sunt tumori cu creştere lentă.

Hemoragia hipofizară poate apare per primam sau ca reperfuzie după infarct. Printre mecansimele presupuse în literatuă se află tratamentul anticoagulant, suprastimularea prin teste cu administrare exogenă de hormoni hipotalarnici (mai des incriminat fiind TRH), hiperperfuzia hipofizară sau ruptura vaselor devenite friabile în urma creşterii tumorale.

In genere, aceste mecanisme sunt mai puţin aplicabile la apoplexia hipofizară care apare în absenţa unei tumori hipofizare, ceea ce sprijină ideea contribuției unor factori extrinseci ca afecțiunile sistemice, unele proceduri sau medicamente.

Sharing Is Caring, Choose Your Platform!