Ce este boala Paget a oaselor?
Boala Paget a oaselor este o tulburare care cauzează probleme cu modul în care oasele cresc. Afectează cel mai adesea persoanele în vârstă de peste 55 de ani.
La persoanele sănătoase, osul vechi se descompune și osul nou îl înlocuiește. Acest lucru se întâmplă încet de-a lungul vieții. La persoanele cu boala Paget a oaselor, părți ale unor oase nu se descompun și regresează în mod normal. Acest lucru poate determina o parte din oase să crească prea mare, să formeze forme anormale și să fie mai slabe decât oasele obișnuite.
Boala Paget poate afecta diferite oase la diferite persoane. Oasele afectate cel mai des sunt craniul, coloana vertebrală, pelvisul și oasele brațelor și picioarelor. Boala Paget nu se răspândește de la un os la altul.
Există, de asemenea, un tip de cancer mamar numit boala Paget a sânului. Acest lucru nu este legat de boala Paget a oaselor.
Care sunt simptomele bolii osoase Paget?
Majoritatea persoanelor cu boala Paget nu observă niciun symptom, dar unii oameni o fac. Simptomele pot include:
- Durere – Oasele afectate de boala Paget uneori rănesc. Boala poate provoca, de asemenea, alte probleme, cum ar fi artrita (când osul afectat este aproape de o articulație, cum ar fi genunchiul sau șoldul), slăbiciune sau amorțeală (dacă osul pune presiune pe un nerv).
- Modificări ale aspectului – În unele cazuri, oasele se schimbă atât de mult încât modificările sunt vizibile din exterior. De exemplu, dacă oasele picioarelor sunt afectate, modificările pot provoca șchiopătare sau pot face picioarele să arate curbate. Boala Paget a craniului poate face capul să crească mai mare decât în mod normal.
- Fracturi – Oasele afectate de boala Paget sunt mai slabe decât în mod normal. Acest lucru le face mai susceptibile de a se fractura (rupe).
- Pierderea auzului – În unele cazuri, boala Paget poate afecta osul craniului lângă urechi. Acest lucru poate duce la pierderea auzului.
Ar trebui să văd un medic endocrinolog?
Da. Dacă aveți dureri sau alte probleme cu oasele, medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate ajuta să aflați ce se întâmplă.
Există un test pentru boala Paget a oaselor?
Da. Există câteva teste diferite pe care medicul dumneavoastră le poate folosi pentru a spune dacă aveți boala Paget:
- Test de sânge – Persoanele cu boala Paget au de obicei un nivel mai ridicat decât cel normal al unei proteine specifice (numită „fosfatază alcalină”) în sânge. Un test de sânge poate arăta acest lucru.
- Testele imagistice – Testele imagistice creează imagini ale interiorului corpului. Scanările osoase și razele X sunt 2 tipuri de teste imagistice pe care medicii le folosesc pentru a verifica dacă există probleme osoase.
Cum se tratează boala Paget a osului?
Mulți oameni cu boala Paget nu au nevoie de niciun tratament. Dar există tratamente care pot ajuta persoanele care au simptome. Chiar dacă nu aveți simptome, medicul dumneavoastră vă poate sugera un tratament pentru a împiedica boala Paget să provoace alte probleme.
Tratamentele pot include:
- Medicamente – Există medicamente care pot ajuta la prevenirea unora dintre problemele osoase cauzate de boala Paget. Unele dintre aceste medicamente vin sub formă de pastile, în timp ce altele vin sub formă de vaccinuri. Dacă începeți să luați aceste medicamente, medicul vă va efectua analize de sânge la fiecare câteva luni pentru a vedea dacă funcționează.
Dacă luați aceste medicamente, este important să obțineți mult calciu și vitamina D. O mulțime de alimente și băuturi au calciu și vitamina D.
- Tratamente pentru alte probleme – Unele persoane cu boala Paget au, de asemenea, probleme conexe, cum ar fi artrita sau nervii ciupiți. Dacă tratarea bolii Paget nu ajută la aceste probleme, medicul sau asistenta ar putea sugera medicamente pentru durere, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen. De asemenea, medicul sau asistenta ar putea sugera să utilizați un baston sau să încercați kinetoterapie.
- Operația (pentru înlocuirea genunchiului sau șoldului) poate ajuta, de asemenea, unele persoane cu artrită severă.
Pot face ceva singur pentru a mă simți mai bine?
Da. Ar putea ajuta să mâncați o dietă sănătoasă cu mult calciu și vitamină D. Exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la întărirea oaselor. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă dați seama ce tipuri de exerciții sunt sigure pentru dumneavoastră.