Apariţii Media
Cancerul tiroidian este cea mai frecventă neoplazie endocrină (reprezintă 92% din totalul acestora) ce a manifestat o creştere accelerată în ultimele decenii. Statisticile arată că creşterea cancerului tiroidian a crescut cu 310% în ultimele trei decenii.
Endocrinologii sunt acei medici specializați în diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni de sănătate legate de problemele cu hormonii, glandele hormonale și țesuturile conexe.
Tiroida este una dintre glandele sistemului endocrin a cărei funcţionalitate influențează în mod direct activitatea metabolică a organismului, de asemenea afectează starea de sănătatea a fiecărei celule, practic, hormonii tiroidieni ghidează activitatea celulară la cel mai profund nivel.
Obezitatea este o anomalie metabolica, manifestată prin creșterea masei țesutului adipos, ca urmare a unui bilant energetic pozitiv, cu predominanța lipogenezei față de lipoliză.
Osteoporoza, cea mai frecventă afecţiune sistemică a osului, reprezintă o reală problemă de sănătate publică care apare în special la populaţia de vârstă activă spre a treia. Definită prin scăderea masei osoase care conduce, în timp, la fracturi de fragilitate, constituie o cauză principală de mortalitate prin fracturile produse mai ales la nivelul șoldului.
Coma mixedematoasă reprezintă adevarata și marea complicație, rară, dar cu evoluție fatală la aproximativ 50 % dintre cei care o dezvoltă.
Glanda tiroida este locul cel mai obișnuit al tumorilor endocrine. Cancerul tiroidian ocult se găsește la 3 % dintre indivizii ce mor din alte cauze.
Tiroidita cronică autoimună Hashimoto este cea mai frecventă boală autoimună organ-specifică, caracterizată printr-o agresare a organismului de către propriul său sistem imunitar.
Endocrinologia este o ramură a medicinei care se concentrează pe diagnosticul și tratamentul bolilor care afectează glandele endocrine.
Numită și “furtuna tiroidiană” criza tireotoxică este complicația cea mai severă și de temut a hipertiroidiei. Prima descriere datează din 1935, când a fost denumită de către A. Zondek “forma comatoasă a hipertiroidiei” sau “encefalopatia tireotoxică”.
Sistemul endocrin este reprezentat de o rețea de glande care produc și eliberează hormoni cu rol important în controlul unor funcții importante ale corpului.
Oboseală, stres sau boală endocrină, care este diagnosticul corect și ce tratament ar trebui să urmezi. Limita între aceste manifestări este relativ subțire, însă consecințele pot fi deosebit de grave, dacă nu este pus diagnosticul corect la momentul oportun.
Majoritatea părinților urmăresc modul în care se dezvoltă copiii lor, sunt atenți la diferite semnale și simptome și fac tot posibilul pentru a fi cât mai bine informați și a acționa în consecință atunci când este cazul. Tocmai din acest motiv este important ca fiecare părinte să știe că există inclusiv boli edocrine care afectează copiii și că acestea se manifestă printr-o serie de simptome, unele dintre ele destul de vizibile.
Principala sursă de deces la nivel mondial în acest moment sunt bolile cardiovasculare. Se estimează că în 2019, 17.9 milioane de oameni au murit din aceasta cauză, ceea ce reprezintă aproximativ 32% din totalul deceselor, o rată alarmantă, mai ales dacă privim din perspectiva faptului că cel mai adesea bolile cardiovasculare pot fi prevenite, dar este necesară o atenție sporită în ceea ce privește stilul de viață.
Tiroidita cronică, denumită adesea și tiroidită Hashimoto sau doar Hashimoto este cea mai frecventă afecțiune endocrină de tip autoimun și reprezintă principala cauză de hipotiroidism sau activitate redusă a glandei tiroide.
Se crede că pacienții cu disfunctie tiroidiana (hipotiroidism, hipertiroidism) prezintă un risc crescut de a dezvolta forma severă a bolii COVID-19 deoarece virusul SARS-CoV-2 folosește enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) ca punct de intrare pentru o infecție cu celule gazdă.