Gușa nodulară este o problemă medicală sesizată cel mai adesea de către pacienți datorită modificărilor de aspect ce survin la nivelul gâtului, fiind evidentă o distensia a acestei zone, fapt ce îi determină cel mai adesea pe pacienți să se prezinte la cabinetul medicului endocrinolog. Aspectul nodular al tiroidei este datorat prezenței unuia sau mai multor noduli tiroidieni în componența glandei, ca urmare a unor modificări patologice la nivel endocrin. În cazul copiilor, apariția gușii sau agenesia tiroidiană sunt diagnosticate chiar din primul an de viață, însă foarte frecvent, hipotiroidismul congenital este constatat prin screening neonatal și poate avea diverse cauze : o afecțiune genetică ce privează bebelușul de o producție normală de hormoni tiroidieni, boli tiroidiene ale mamei pe parcursul sarcinii, consumul de medicamente sau alte substanțe de către mamă în sarcină, cu impact asupra tiroidei bebelușului, sau o altă cauză congenitală mai puțin comună, prezența la naștere doar a unei jumătăți din tiroidă, aceasta având tendința de a se expansiona în încercarea de a acoperi și volumul lăsat liber de jumătatea lipsă.
Dacă gușă nu este prezentă la naștere și survine ulterior, o cauză frecventă ar putea fi tiroidita Hashimoto, sistemul imun atacând glanda tiroidă și provocându-i inflamarea, până la inducerea incapacității de a mai produce hormoni tiroidieni, aceștia fiind necesar a se suplimenta exogen prin tratament medicamentos.
La femei, cel mai frecvent, gușa nodulară apare în cadrul bolii Basedow-Graves, sistemul imun atacând glanda tiroidă, iar inflamația produsă ca urmare a acestei acțiuni, determinând-o să producă și să elibereze cantități mult mai mari de hormoni tiroidieni. În cazul adolescenților, se poate vorbi în unele situații și de gușă difuză, creșterea în dimensiuni a tiroidei odată cu instalarea pubertății, dar fără vreo cauză patologică sau fără a crea dereglări în dimensiuni, urmând în timp să se retragă în dimensiuni. Desigur că pot surveni și infecții virale sau bacteriene care să ducă la inflamarea, respectiv creșterea în dimensiuni a tiroidei, producând o afectare cu mult mai dureroasă.
În ceea ce privește tratamentul și dieta cea mai potrivită pentru copiii cu gușă nodulară, cel mai important pas este consultul la medicul endocrinolog, în cadrul căruia medicul specialist stabilește cauza exactă a apariției nodulilor și în funcție de aceasta, stabilește tratamentul.
Dieta trebuie de asemenea adaptată și personalizată în funcție de cauză și manifestări, cu scopul unic de a restabili un echilibru în organism. Este necesară acordarea atenției asupra cantității de iod din alimentație, fiind frecvente deficiențele de iod, astfel că utilizarea sării fortificate cu iod, a ouălor și peștelui în mod regulat, sunt soluții eficiente de a aduce un aport optim de iod. O alimentație variată și corectă a mamei în timpul sarcinii și evitarea administrării oricăror substanțe cu impact asupra tiroidei, pot preveni ulterior apariția gușei nodulare la bebelușul nou-născut. Pentru cei mici, este bine de asigurat o diversitate alimentară cât mai mare, având la bază legume și fructe crude, sau gătite prin fierbere, la aburi sau coacere, evitarea prăjirii în ulei, a alimentelor rafinate și cu cantități mari de zaharuri adăugate, a sucurilor dulci carbogazificate, snacksurilor din comerț, alimente destul de frecvente în alimentația obișnuita a celor mici în zilele noastre, datorită mediatizării agresive. Aici rolul părinților este esențial, urmărirea dietei și îndrumarea spre alegerea unor variante cât mai sănătoase, mai ales având o afectare tiroidiană prezentă, pentru a evita complicațiile pe parcursul vieții.
Toate aceste informaţii au ca scop educarea pacienţilor, întrucât aceasta reprezintă o componentă integrată a procesului de tratament și îngrijire. Cu toate acestea diagnosticul şi paşii următori vor fi stabiliţi de către medic, motiv pentru care vă invit să faceţi o programare AICI