Dacă știi că suferi de boala Graves, cel mai probabil te-ai prezentat deja la medicul endocrinolog și acesta ți-a prescris tratament medicamentos. Această afecțiune autoimună ce determină glanda tiroidă să manifeste o hiperfuncție, conduce la o secreție de hormoni în organism mult mai mare decât acesta are nevoie, fapt pentru care se vor porni o serie de dezechilibre la diferite niveluri, iar menținerea lor sub control este esențială pentru o viață normală.
Deși cel mai adesea tratamentul medicamentos ar trebui să echilibreze producția de hormoni tiroidieni, este foarte important ca și dieta pacienților cu boală Graves să fie în acord cu aceasta. De aceea este bine să luăm în calcul o serie de aspecte care cu siguranță for conduce la minimalizarea manifestările bolii în organism.
Limitează sau evită cantitățile prea mari de sare iodată
În mod frecvent, în majoritatea țărilor din lume, politica de sănătate ce țintește spre evitarea deficienței de iod în rândul populației, a decis suplimentarea sării de bucătărie cu iod. În cazul pacienților cu Graves, aceasta poate fi problematică, deoarece cantități prea mari de iod, nu sunt tocmai benefice pentru ei. Iodul are în principal rolul de a crește producția de TSH (hormon de stimulare tiroidiană) care îi spune organismului să producă cantități mai mari de hormoni tiroidieni, nefiind necesar în cazul pacienților cu Graves. Pentru aceasta, este bine să consume cantități limitate de sare cu iod, să urmărească cu atenție etichetele alimentelor, care cel mai adesea conțin cantități adăugate de sare și dacă este cazul, să folosească în procesul de gătire și pregătire al alimentelor, sare neiodată. Cele mai bune alegeri ar fi sarea de mare naturală sau sarea Kosher.
Focus pe legumele cu frunze verzi
O hiperfuncție tiroidiană nu are un efect deloc benefic asupra sistemului osos. Interferează cu procesele de reparare și consolidare a celulelor osoase, iar dacă nu se intervine la timp, pe termen lung va conduce la creșterea fragilității oaselor, putându-se ajunge până la osteoporoză. Din acest motiv, includerea în dieta zilnică a legumelor cu frunze verzi, bogate în calciu, poate fi o soluție extrem de la îndemână. Consumul de spanac, broccoli și varză Kale ca bază pentru salate, sau acompaniind felul principal, reprezintă o soluție mai utilă decât suplimentele alimentare. Totuși este indicat pentru un aport sporit de calciu, să se consume suficiente produse lactate, dar cu atenție sporită la aportul de sodiu pe care acestea îl aduc.
Asigură-te că îți aduci aportul necesar de vitamina D
Afectarea sistemului osos corelat cu hiperfuncția tiroidiană nu este deloc de neglijat. Este în zadar să te focusezi pe un consum ridicat de alimente bogate în calciu sau chiar pe suplimentare exogenă, atâta timp cât nu te asiguri că organismul primește suficientă vitamina D pentru a facilita absorbția calciului în oase. Expunerea la soare este primordială, dar poți să îți indrepți atenția și spre anumite alimente precum peștele gras, nucile și semințele bogate în vitamina D, iar dacă ești bun prieten cu somonul, ești deja pe drumul cel bun.
Evită complicațiile cu un aport suficient de seleniu
O manifestare specifică a bolii Graves este oftalmopatia tiroidiană. Pentru a evita o predispoziție, asigură-te că incluzi în alimentație nuci braziliene și semințe de floarea soarelui, bogate în aces mineral.
Nu uita că o relație bună cu medicul endocrinolog, căruia să i te adresezi pentru îndrumare atunci când observi schimbări în organism, este esențială. Acesta va știi spre ce investigații să te îndrume și să găsească soluțiile cele mai potrivite pentru a-ți conferi înapoi starea de bine.