Boala Basedow-Graves poate prezenta o paletă largă de simptome și manifestări, uneori contradictorii sau care pot crea confuzie, poate complicat de înțeles, dar mai ales, dificil de ținut sub control. Majoritatea pacienților prezintă un apetit ridicat și obișnuiesc să consume diverse alimente ce le vin la îndemână fără a sta pre mult pe gânduri, fără a lua în considerare impactul în raport cu patologia. Deși cu o dietă haotică și de cele mai multe ori cu un aport caloric mai ridicat decât suntem obișnuiți să apreciem, statusul hipercatabolic și metabolismul accelerat al pacienților cu Basedow va induce de cele mai multe ori scăderi considerabile în greutate.
Din această privință, câteva sfaturi utile în managementul bolii Basedow din punct de vedere nutrițional ar putea veni în ajutor:
- Deși pentru boala Basedow-Graves, nu există o dietă specifică ce până acum pare să își fi dovedit eficacitatea, nutriția joacă un rol deosebit de important pentru starea de sănatate a pacientului. în primul rând, datorită faptului ca este o boală autoimună, suplimentarea dietei cu surse de antioxidanți, poate avea un impact pozitiv, prin îmbunătățirea sistemului imunitar, ca interacțiune cu aceste substanțe, fapt pentru care se recomandă consumul de mure, afine, merișoare, zmeură, roșii și ardei gras.
- Acestă afecțiune se asociază adesea cu scăderea rezistenței osoase, fapt pentru care este necesară suplimentarea dietei cu surse de calciu precum lapte semi-degresat sau vegetal, brânză semi-degresată, alimente fortificate precum sucul de portocale, laptele și produsele din soia, cereale integrale si pâine. Alte surse minunate de calciu sunt legumele cu frunze verzi precum spanacul, leurda sau ridichi.
- Sursele de proteine au o deosebită importanță în vederea menținerii capacității musculare optime dar și pentru refacerea masei musculare pierdute în urma episoadelor de pierdere în greutate bruște anterioare intervenției medicale si nutriționale. În acest sens, se recomandă surse de proteină cu concentrație redusă de grăsime, cum ar fi peștele alb, somonul, carnea de pui fără piele, ouăle, curcanul, ciupercile, fasolea ,lintea, mazărea.
- Evitarea alimentelor rafinate va aduce cu sine o serie de beneficii, respectiv eliminarea din dietă a pâinii albe, pastelor din făina albă, a zahărului, untului și a alimentelor prăjte. Se vor înlocui cu alimente integrale, gătite prin coacere sau fierbere, ulei de canola sau de măsline.
- De asemenea Centrul Medical al Universitatii Maryland, recomandă evitarea cafeinei, fie ea provenită din ceai, ciocolată sau băuturi alcoolice. S-a constatat o agravare a simptomatologiei bolii Basedow-Graves în asociere cu un aport de cafeină, simptome precum anxietatea si hipertensiunea accentuându-se.