Ce este?
Adenomul toxic tiroidian (boala Plummer) este un nodul solitar hipersecretant de hormoni tiroidieni. Reprezinta a treia cauza de hipertiroidie dupa boala Basedow-Graves si gusa polinodulara toxica. Apare mai ales în decada a patra de viață, interesând cu predilecție sexul feminin. Se prezintă sub forma unui nodul palpabil, la un pacient cu hormon tireostimulator (TSH) supresat.
De ce apare?
Adenomul toxic tiroidian apare prin prezenţa unei mutaţii somatice punctiforme în gena receptorului pentru TSH ce va determina activarea constitutivă a acestuia în absenţa stimulării hormonului tireostimulator. Mutaţii care să determine activarea constitutivă pot apărea şi în gena proteinei G. Aceste mutații se dezvoltă în contextul unui deficit cronic, îndelungat de iod care este responsabil și de expresia inadecvată a unor factori de creștere la nivel tiroidian.
Cum se manifestă?
Manifestările clinice sunt predominant cardiovasculare şi sunt mai puţin zgomotoase comparativ cu cele din boala Basedow-Graves. Creşterea acestui nodul se produce treptat, în decursul anilor, până la un diametru de aproximativ 3 cm fiind foarte rar hiperfuncţional. În interiorul nodului poate apărea hemoragie sau necroză şi ulterior macrocalcificări.
Cum investigam?
Ecografia tiroidiană pune în evidenţă un nodul mixt sau solid (frecvent hipoecogen, mai rar izoecogen sau hiperecogen, uneori cu degenerare chistică centrală).
Explorările de laborator evidenţiază în prima fază un TSH scăzut asociat unor valori normale ale hormonilor tiroidieni, ca apoi, odată cu creşterea dimensională a nodulului să crească şi fT4 sau fT3.
Scintigrafia tiroidiană în prima fază arată captare omogenă (faza compensată), ulterior prezintă captare doar la nivelul nodului palpabil (faza decompensată).
Cu ce se confundă?
Adenomul toxic tiroidian necesită a fi diferențiat de guşile multinodulare endemice sau sporadice, BBG, tiroidita în focar, tiroidita acută, chistul hemoragic, cancerul tiroidian, agenezia parțială (lobară) tiroidiană sau alte formațiuni nodulare extratiroidiene: lipom, chist de duct tireoglos, adenoame paratiroidiene, teratoame etc.
Asocierea autonomiei tiroidiene cu boala Basedow-Graves sau hashitoxicoza se numește sindrom Marine Lehnhart.
Cum tratam?
Nodulii mici, în faza compensată pot fi urmăriți periodic ecografic și funcțional fără a se interveni terapeutic decât în caz de decompensare.
Tratamentul definitiv se poate realiza fie prin administrarea radioiodoterapiei, fie prin ablaţia chirurgicală (lobectomie cu istmectomie) în caz de fenomene compresive. O metodă terapeutică controversată este injectarea intranodală percutană de etanol, cu avantajul evitării hipotiroidiei, dar cu reacții adverse locale tranzitorii cu durere marcată și chiar disfonie.